Rosii La Slatina
Sursa Rosii la slatina
articol scris de OanaD blog http://retete-vechi-si-noi.blogspot.com/
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am aflat si noi de curand ca sunt unii gospodari care pun rosii, castraveti si poate si alte legume sau produse la slatina spre conservare, si ca in loc de sarea din comert folosesc aceasta apa sarata natural.
Ce este slatina, sau la ce spun oamenii de pe aici slatină: este un izvor de apa sarata care e bine sa se gaseasca in zona in care locuiti, ca sa nu fiti nevoiti sa calatoriti sute de km pt ea :) In imprejurimile orasului Piatra Neamt sunt 2 asemenea izvoare, iar acum cca o luna de zile am mers impreuna cu niste prieteni de familie la unul dintre izvoare, de unde am adus cateva damigene.
Noi am pus pentru inceput un borcan mare de rosii. Se spala bine rosiile, se usuca intr-un servet curat, apoi se pun intr-un borcan pana sus, fara sa le presati. Deasupra se pun doua bete in cruce, apoi se toarna slatina pana se acopera rosiile de tot. Se lasa descoperit borcanul pana a doua zi, si daca mai trebuie slatina, se mai completeaza. Dupa aceea se leaga la gura cu celofan si se pune la rece.
Rosiile raman exact la fel ca si atunci cand sunt proaspete doar ca sunt mai sarate. Se folosesc in mancare iarna, insa numai dupa ce se pun rosiile, se mai potriveste mancarea de sare, daca mai este nevoie.
Ieri am mancat la prietenii nostri telemea facuta din cas de oi lasat o zi in slatina. Vreau sa va spun ca este absolut excelenta si cred ca vom scoate si noi casul de mai din congelator sa incercam reteta de telemea cu slatina.
Ce este slatina, sau la ce spun oamenii de pe aici slatină: este un izvor de apa sarata care e bine sa se gaseasca in zona in care locuiti, ca sa nu fiti nevoiti sa calatoriti sute de km pt ea :) In imprejurimile orasului Piatra Neamt sunt 2 asemenea izvoare, iar acum cca o luna de zile am mers impreuna cu niste prieteni de familie la unul dintre izvoare, de unde am adus cateva damigene.
Noi am pus pentru inceput un borcan mare de rosii. Se spala bine rosiile, se usuca intr-un servet curat, apoi se pun intr-un borcan pana sus, fara sa le presati. Deasupra se pun doua bete in cruce, apoi se toarna slatina pana se acopera rosiile de tot. Se lasa descoperit borcanul pana a doua zi, si daca mai trebuie slatina, se mai completeaza. Dupa aceea se leaga la gura cu celofan si se pune la rece.
Rosiile raman exact la fel ca si atunci cand sunt proaspete doar ca sunt mai sarate. Se folosesc in mancare iarna, insa numai dupa ce se pun rosiile, se mai potriveste mancarea de sare, daca mai este nevoie.
Ieri am mancat la prietenii nostri telemea facuta din cas de oi lasat o zi in slatina. Vreau sa va spun ca este absolut excelenta si cred ca vom scoate si noi casul de mai din congelator sa incercam reteta de telemea cu slatina.