Risotto Galben (cu Sofran)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De multa vreme ma inghiontesc singura si-mi fac curaj ca sa incerc sa fac un risotto. Am avut impresia ca e ceva greu, cand de fapt e vorba de o mancare pe care trebuie s-o faci cu multa dragoste. Trebuie sa stai langa el din momentul cand incepi si pana ce e gata, adica in jur de o jumatate de ora
Pentru 3 persoane
- 1 ceapa, tocata marunt
- 30 g unt (sau 3 linguri ulei de masline)
- 1 l supa clara de vita (facuta in casa, nu din cub!)
- maduva de la oasele de vita din care ai facut supa (cam 50 g)
- 200 g orez cu bob mare rotund (eu am luat de la Scotti, Colosal)
- 150 ml vin alb sec
- 50 g parmezan de buna calitate (Garan Padano de la Galbani am folosit eu)
- 1plic de sofran de la Kotany
- sare, piper dupa gust
Incalzeste supa.
Intr-o tigaie incapatoare topeste untul. Da focul mic, adauga ceapa si maduva si lasa sa se inmoaie cam 5-7 minute. Da focul la mediu si adauga orezul. Prajeste-l amestecand continuu cateva minute. Potriveste in asa fel taria focului incat orezul sa nu se rumeneasca, ci doar sa devina translucid.
Adauga vinul si coace la foc mic- mediu, pana s-a absorbit tot, amestecand continuu.
Adauga cate un polonic de supa. Amesteca in orez pana ce tot lichidul s-a absorbit. Continua acest procedeu pana ce orezul este moale, dar cumva al dente.
Mie mi-a trebuit toata supa, dar e posibil ca alte tipuri de orez sa necesite mai putina sau mai multa. Oricum, in final bobul de orez trebuie sa ramana intreg, dar moale. Si totul trebuie sa fie intr-un sos cremos. Nu trebuie sa fie un orez uscat.
In final adauga sofranul si amesteca sa se absoarba apa. Potriveste de sare si piper. Adauga parmezanul,
amesteca si serveste cald ca garnitura la alte mancaruri sau ca antreu. Daca se raceste, risotto nu mai este la fel de bun reincalzit.