Risotto Bianco
Sursa Risotto bianco

articol scris de Felis blog dumitrufelicia.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

M-a tentat sa incerc reteta de baza pentru risotto: Risotto bianco ( Risotto alb). Am sa copii reteta din carte:
Aceasta este o reteta de baza nemaipomenita, care poate fi modificata in nenumarate feluri pentru a obtine preparate risotto cu niste arome fantastice.
Ingredinte:
- 1,1 litri supa de pui /peste/legume
- 2 linguri ulei de masilne
- o bucaica de unt
- o ceapa mare curatata si tocata marunt
- 2 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
- 1/2 telina, curatata si tocata marunt
- 400 gr orez alb
- 2 pahare de vermut alb sec (Martini sec sau Noill Prat) sau vin alb sec
- sare marina
- piper negru proaspat macinat
- 70 gr unt
- 115 gr parmezan proaspat ras
1. Incalziti supa. Puneti uleiul de masline si untul intr-o alta cratita, adaugati cepa, usturoiul si telina si caliti-le la foc mic cca 15 min, fara sa se rumeneasca. Acesta este soffritto. Cand legumele s-au inmuiat, adaugati orezul si mariti flacara.
2. Acum orezul va incepe sa se prajeasca incet, deci amestecati continuu. Dupa un minut va fi usor transparent. Adaugati vinul sau vermutul si amestecati in continuare- va raspandi o aroma fantastica. Alcoolul se va evapora, dand orezului un gust placut.
3. Dupa ce orezul a absorbit vinul sau vermutul, adaugati primul polonic de supa fierbinte si un praf de sare. Micsorati flacara pentru ca stratul de orez din exterior sa nu fiarba mai repede. Adaugati in continuare supa, polonic cu polonic, amestecand si scotand prin frecare amidonul cremos din boabele de orez; asteptati de fiecare data sa se absoarba supa inainte de a adauga polonicul urmator. Totul va dura cca 15 min. Gustati orezul ca sa vedeti daca e fiert. Daca nu, mai adaugati supa pana cand orezul devne moale, dar opune rezistenta la la mestecat. Nu uitati sa potriviti de sare si piper. Daca se termina supa inainte ca orezul sa fie gata, adaugati apa firbinte.
4. Luati orezul de pefoc si adaugati untul si parmezanul. Amestecati bine. Puneti capacul si lasati orezul sa stea 2 minute. Aceasta este cea mai importanta parte pentru a reusi un risotto perfect, uluitor de cremos. Serviti-l cat mai repede, cat isi pastreaza textura frumoasa.
Iata si ingredientele, ci cum am taiat ingredintele pentru soffritto (cica asa ii zice la sos... soffritto). Am facut o poza si cu paharul de vin ca sa vedeti marimea paharului- una normala.



