Retete Incepatori: Cum Curatam Anghinarea?
articol scris de adamache blog 1- nu mai doreste adamache-laura.blogspot.com
Anghinarea, Cynara Scolynmis.L, este o planta extrem de sanatoasa dar care din pacate nu se consuma in mod obisnuit la noi. Am gasit un articol interesant despre proprietatile anghinarei pe care il impartasesc cu voi nu inainte de a va recomanda din toata inima aceasta leguma care poate face minuni pentru organismul nostru.
Bolile in care poate fi utilizata:
Are un spectru extrem de vast de actiune, se utilizeaza in tratarea unor boli ca nefrite cronice, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipatii, hipertensiune, hipercolesterolemie.
Eficacitatea ei se datoreaza continutului bogat de cinarina, oxidanti, polifenoli, flavone, insulina, saruri de potasiu si magneziu. Aceste substante au o actiune de excitare a secretiei biliare, ajuta la scaderea zaharului in sange, regenereaza celulele hepatice, e un bun colagog, se utilizeaza in cazul lipsei poftei de mancare.Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracaterizeaza prin efecte sigure asupra bolilor de ficat si rinichi, avand proprietatea de a mari secretia biliara si diureza, regland in acelasi timp procesul de formare a colesterolului. Paralel cu acest efect, ceaiul de anghiare are si insusirea de a diminua zaharul din sange dand bune rezultate in unele forme de diabet. Actiunea antidiabetica s-ar datora unei oxidaze.
Ca diuretic, ceaiul din aceasta planta se recomanda in nefritele acute si cronice, deoarece mareste volumul de urina si favorizeaza in acelasi timp eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. Datorita eliminarii de toxine, se observa efecte favorabile in tratamentul urticariilor si a diferitelor forme de prurit (mancarime). Bune rezultate da ceaiul de anghinare si in bolile tubului digestiv, manifestate prin constipatie, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, colite, hemoroizi si lipsa poftei de mancare.
Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant in unele afectiuni ale inimii care se manifesta prin hipertensiune, ateroscleroza si angina pectorala. Cercetarile mai noi atribuie anghinarei proprietati antimicrobiene.
Pentru a prepara ceaiul de anghinare se va proceda in felul urmator: intr-un vas se pune o lingura de frunze maruntite care se oparesc cu 500 g apa clocotita. Dupa racire se strecoara lichidul si se indulceste cu zahar. O parte din ceai se bea dimineata pe stomacul gol, dupa care bolnavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii de ceai se va bea in cursul zilei cu o jumatate ora inaintea meselor principale.E bine ca tratamentul cu anghinare sa se faca progresiv, incepand cu doze mici, in primele zile, care apoi sa creasca treptat. Tratamentul va dura 20-30 zile, urmat de o luna pauza, dupa care se va relua.
Infuzie: 2 lingurite cu virf de planta la cantitatea de 300 ml apa clocotita, se bea in inghitituri rare cate o cana inainte cu jumatate de ora, inainte de principalele mese.
Preparare:
-Este una dintre plantele care actioneaza foarte puternic, de aceia se face doar un ceai dintr-o lingurita de planta la 500 ml apa clocotita. In cazul in care se supra dozeaza, poate da senzatii de intoxicare cu varsaturi si colici hepatice, pentru ca ficatul nu se poate debarasa asa de repede de toxinele acumulate. Este bine ca acest ceai sa se bea cu lingurita si sa nu se bea cantitatea de planta indicata.
- 2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se bea inaintea meselor principale. Exista mai multe modalitati dar cea mai eficienta in tratament pare aceia care indica ca la fiecare 2 saptamani sa se mai adauge o lingurita la acest ceai si sa se faca asa 3 luni, apoi o pauza de 10 zile dupa care se va repeta. Dupa fiecare cana de ceai se va culca timp de 30 minute pe partea dreapta.
-Praf de anghinare: se va macina cu rasnita de cafea si se pune apoi sub limba o cantitate de un varf de cutit. Se va tine timp de 10 minute dupa care se inghite cu putina apa.Sursa: Terapii naturiste
Eu astazi va prezint tehnica de curatare a anghinarei si o reteta extrem de simpla de salata care pe langa faptul ca este buna este si foarte sanatoasa.
Cum se curata anghinarea?
In magazine, gasim sa cumparam anghinarea cu tot cu tulpina. Tulpina este fibroasa si in salata este mai bine sa nu o folosim. Cand facem anghinare umpluta la cuptor putem lasa 2-3 cm de tulpina, curatat insa foarte bine de invelisul extern.
Inainte de toate, asezam langa noi un vas cu apa rece amestecata cu sucul unei lamai in care vom pune anghinarea imediat ce o curatam pentru ca altfel se inegreste. Anghinarea pateaza, asa ca, daca nu doriti sa aveti degetele negre, e bine sa folositi niste manusi de plastic.
Desprindem anghinarea de tulpina si ii curatam primul strat de frunze dupa care taiem 1 cm din varfuri. Despicam anghinarea pe lungime si ii curatam miezul care se prezinta sun forma de puf. Punem imediat anghinarea in vasul cu apa si lamaie.
Salata de anghinare, rucola si parmezan
Ingrediente:
anghinare
rucola
o mana de nuci tocate cu cutitul
parmezan taiat in fasii
lamaie
ulei de masline
sare
Taiem in fasiute anghinarea bine scurse. Spalam bine rucola, o amestecam cu anghinarea, cateva nuci tocate cu cutitul si cateva fasii de parmezan. Amestecam sucul de lamaie cu uleiul de masline si il adaugam salatei. Amestecam bine si servim.
Anghinarea poate sa placa sau poate sa nu placa. Sotului meu ,de exemplu, nu ii place, dar, inainte de gust trebuie sa va ganditi cat bine poate face aceasta planta si cu siguranta o sa vi se para mai buna decat icrele de Manciuria iar in combinatie cu rucola si parmezan, care au amandoua un gust pregnant, este nemaipomenita, drept dovada ca si sotul meu a mancat-o cu placere.