Retete De Paste - Cozonaci Pufosi
articol scris de grasu64 blog retete-de-mancaruri.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O sa revin si cu poze de la procesul de productie. Am avut o mica problema tehnica.
INGREDIENTE:
Pentru aluat
- 1 kg faina de cozonac sau 000, la temperatura camerei, bine uscata
- 75o ml lapte gras
- 300 gr zahar
- 4 galbenusuri de oua proaspete de tara
- 10 linguri de ulei de calitate - ulei de floarea soarelui presat la rece Cardinal
- 1 lingura zdravana de unt
- 50 g drojdie proaspata
- 1 lingurita rasa de sare
- 1 esenta de rom fiola
- 2 plicuri de zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie si o portocala
Pentru umplutura
- 250 g nuca macinata
- 200 g rahat
- 6 linguri de zahar
- 2 de cacao
- 2-3 linguri lapte
Pentru uns
- 2-3 oua
Preparare:
Maiaua
Dizolvam drojdia in 4 linguri de lapte caldut (ATENTIE: daca laptele este prea cald, fierbinte, omoara drojdia si nu va mai creste cozonacul), o amestecam cu 2 linguri de faina si o lasam 20 de minute.
Aluatul
Cernem faina se 2 ori intr-un lighean incapator.
Luam jumatate din cantitatea de zahar, il frecam cu galbenusurile de oua si sarea pana se topeste. Adaugam esenta de rom, zaharul vanilat, coaja rasa de la lamaie, portocala si amestecam.
Spalam si punem la inmuiat, stafidele, in apa cu 1 lingura esenta de rom.
Incalzim laptele si topim in el zaharul ramas,
Incalzim uleiul si topim in el untul.
Facem un loc in mijlocul fainii si punem drojdia, ouale si laptele amestecand cu mana (* Puneti laptele cate putin. Nu toata faina primeste aceiasi cantitate de lapte). Cand s-a omogenizat punem si stafidele scurse si framantam bine, incepand sa adaugam putin cate putin ulei, pana se incorporeaza bine tot uleiul.
Presaram aluatul cu un praf de faina, facem o mare cruce, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la dospit minim o ora la loc cald si ferit de curent, pana isi dubleaza volumul.
Incingem cuptorul (la 200 grade).
Intre timp pregatim umplutura:
Taiem cubulete mici rahatul.
Amestecam nuca macinata cu cacao, rahat, zahar si 2-3 linguri de lapte, pana se formeaza o crema care se poate intinde (daca mai este nevoie mai adaugati lapte)
Intre timp pregatim masa de lucru:
Ungem masa de lucru cu ulei. * Masa de lucru nu trebuie sa fie rece.
Umplem aluatul:
Impartim aluatul in 4 daca avem tavi mari de cozonac. Intindem o parte de aluat pe masa unsa cu ulei. Cu varfurile degetelor intindem 1/4 din nuca in strat aproximativ uniform apoi rulam aluatul. Procedam la fel cu inca un sfert din aluat. Rasucim rulourile unul peste celalalt intr-o spirala. Asezam aluatul in tava unsa si ungem cozonacul cu ou batut.
Continuam la fel si cu celelalte doua sferturi.
Ii lasam sa creasca inca jumatate de ora la loc cald. Dupa ce s-a dublat in inaltime e momentul sa il mai ungem odata cu ou batut si sa il bagam in cuptorul preincalzit la 200 grade.
Imediat ce am inchis usa cuptorului, reducem temperatura la 170-180 grade si ii lasam acolo pana se fac aurii si in casa miroase a sarbatoare (aproximativ 45 minute) Ca sa fim siguri de reusita facem testul cu scobitoarea.
Paste Fericit!