Retete De Aluat Pentru Si De Tarte
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
ALUAT PENTRU TARTE
Tartele se fac în forme speciale, rotunde, cu marginea ondulată, ca cele de savarină, dar puţin mai mici. Se dau la cuptor în tavă, ca să se poată manipula mai uşor, fiind astfel şi protejate, ca să nu se ardă aluatul. Pentru tarte este bun orice aluat fraged (nisipos) fără praf de copt sau drojdie, în care se pun 4—5 linguri cu lapte sau o lingură de smîntînă, ca să nu fie prea sfărîmicios. Aluatul se întinde în foaie de 3—4 mm grosime şi se taie în rondele, calculate să fie suficient de mari, ca să îmbrace bine forma pînă sus; se presează puţin cu degetele, ca să ia forma ondulată. Se fac 4—5 înţepături în aluat, la baza formei, pe unde să iasă aerul, ca sa nu se ridice aluatul în băşici. Se coc la foc mijlociu, 20 minute, în cuptorul bine încălzit dinainte, tot la foc mijlociu. După ce s-au copt, se scot cu grijă din forme, cît sînt calde, se lasă să se răcească pe un platou, apoi se umple cu fructe, creme, frişcă etc.
Tarte
250 g făină, 2 gălbenuşuri, 1 ou întreg, 100 g unt sau margarina, 50 g
2a har, un vîrf de cuţit sare fină, 50 ml smîntînă sau laptevanilie.
îmr-un castron se freacă untul moale cu zahărul, se adaugă gălbenuşurile si oul intreg, sarea, aroma, smîntînă sau laptele şi, la urmă, făina; se amesteca bine, fără să se frămînte. Aluatul se ţine la rece 30 minute, ca să se întărească grăsimea, apoi se întinde în foaie de 3—4 mm grosime. Se taie în rondele destul de mari. ca să îmbrace bine formele care sînt unse puţin cu margarină.
Rondeaua se aşază în formă şi se presează puţin cu degetele, ca să capete forma ^tartei; ceea ce depăşeşte forma, se taie cu cuţitul. Aluatul se înţeapă, la bază cu furculiţa, ca, la copt, să nu se ridice băşici. Tartele se coc 20 minute la foc mijlociu, formele fiind aşezate în tavă de prăjitură.
După ce se răcesc, se umplu cu boabe crude de struguri, coacăze, cireşe,, vişine, sau cu orice fel de fructe crude din care s-au scos sîmburii (care au),, sauau fost tăiate în felii (care sînt mai mari). Fructele se aşază în tarte numaî înainte de servire, ca să nu lase zeamă; nu se pune zahăr peste ele, din acelaşi motiv, ci numai 1—2 linguriţe cu jeleu de fructe, peltea sau sirop bine legat.
Tartele se umplu cu cremă de vanilie, ca pentru plăcintă; deasupra fiecăreia se modelează o rozetă de frişcă cu gelatină (v. „Frişcă cu gelatină pentru ornat”). Se mai pot umple cu creme cu gelatină care se pun în tarte, imediat ce cremele sînt gata. Se lasă să se închege în tarte (v. „Creme cu gelatină”) şi apoi deasupra fiecăreia se face cîte o rozetă din „Frişcă cu gelatină”.
Tarte cu rahat
Pentru 12 tarte cantităţile din reţeta precedentă.
Umplutura: 2 albuşuri, 100 g zahăr, 100 g nuci măcinate, 15 ml rom,
200 g rahat.
Aluatul se pune în forme, cum s-a arătat în reţeta precedentă. în fiecare tartă se aşază 5—6 bucăţele de rahat, de diferite culori. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul tos şi romul şi, apoi, se bat în continuare pînă cînd se întăresc din nou; se pun nucile măcinate şi se amestecă uşor cu telul, prin răsturnare. După ce compoziţia s-a împărţit în fiecare tartă cu rahat, formele se pun în tavă care se lasă 30 minute în cuptor, la foc mijlociu. După 20 minute, focul se reduce, dacă cuptorul rumeneşte prea tare.
Tartele se răstoarnă calde, în mîna acoperită cu un şervet de hîrtie, ca să nu se turtească, apoi se aşază pe un platou şi se servesc pudrate cu zahăr.