Reteta Prajitura Fara Ou
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
PRĂJITURĂ FĂRĂ OU
500 g marmeladă, 2 linguri de lapte sau apă, 2 linguri de ulei, 220 g făină, 2 linguriţe rase de bicarbonat, 2 linguri de rom, vanilie, 150 g nuci, 2 linguri de fructe din dulceaţă (facultativ), ulei pentru uns forma.
Se freacă rparmelada cu laptele (sau cu apă) pînă se face ca o cremă. Se adaugă uleiul, făina, bicarbonatul proaspăt cernut, vanilie şi rom după gust. Cînd pasta este bine amestecată se adaugă nucile tăiate în lung, precum şi o lingură, două de fructe zaharisite (sau din dulceaţă) tăiate mărunt şi puse mai întîi la macerat cu puţin rom. Se unge o formă de tablă, dreptunghiulară, cu unt său cu ulei, se presară făină şi se toarnă compoziţia. Se coace la foc potrivit (mai mult slab) cam o oră.
Se încearcă cu un pai (este gata cînd nu se lipeşte miezul) şi către sfîrşit, dacă este nevoie, se acoperă cu o hîrtie. Cînd este coaptă se răstoarnă şi după ce s-a răcit de tot, de preferinţă a doua zi, se taie felii.