contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Reteta Pentru Bezele

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta de Bezele

4 albuşuri de ouă de 60 g, 280 g zahăr tos, o lingură zeamă de lămîie (15 ml), un pacheţel cu zahăr vanilat.

Într-un lighenaş smălţuit de 2—3 l, albuşurile se bat spumă, cu telul în formă de pară (Telul se spală, întotdeauna, bine cu detergent printre sîrme, ca să nu rămînă urme de grăsime de la creme, altfel albuşul nu se bate spumă tare).

Se adaugă, apoi, zahăr (numai tos) şi zeamă de lămîie deodată, se bat 2 minute, ca spuma să se umfle puţin, apoi se trece lighenaşul pe un vas cu apă clocotită şi albuşul se bate 8—10 minute, cu mişcări repezi, insistînd pe fundul lighenaşului, ca albuşul să nu se coaguleze (Vasul trebuie să fie mai scund, ca apa clocotită să ajungă la 2—3 cm sub lighenaş, iar acesta trebuie să se potrivească pe vas ca un capac, pentru a reţine vaporii).

Bezelele se bat numai cu telul în formă de pară, deoarece cu telul electric (mixerul), neputîndu-se insista pe fundul vasului, compoziţia se poate brînzi. Cînd spuma s-a înfierbîntat şi s-a întărit astfel, încît nu mai cade de pe tel, cînd acesta se ridică (adică îşi menţine bine forma), lighenaşul se ia de pe aburi, se mai bate încă un minut, apoi se lasă la o parte.

Se pregătesc 2—3 tăvi, unse puţin cu margarină sau unt şi tapetate cu hîrtie albă (velină). Compoziţia de bezele se pune într-un cornet cu şpriţ crestat la vîrf, ca celjsentru ornat cu frişcă, sau într-o pungă de nailon (bine controlată să nu aiba găuri) căreia i s-a tăiat un colţ, ca să intre şpriţul. Se răsfrîng marginile pungii ^cornetului), ca la un sac şi se pune compoziţia de bezele chiar la bază; se aduna marginile în palmă şi, pe hîrtia din tavă, se fac cu şpriţul, printr-o simplă apăsare pe cornet, rozete, de mărimea unei nuci, cu distanţă de 2 cm între ele.

Se coc la cuptor, la foc sub mijlociu, 30—40 minute, ca să se usuce (dar să rămînă albe), cu uşa cuptorului complet deschisă; după 15—20 minute, se întoarce tava şi se lasă bezelele să se coacă în continuare, pînă cînd se întăreşte bine albuşul la suprafaţă, chiar dacă în mijloc nu este bine uscat (se mai usucă pînă a doua zi). Cu compoziţia de bezele se pot orna rondele din aluat fraged (nisipos). Rondelele coapte se aşază, una lîngă alta, într-o tavă şi, deasupra lor, se face cîte o mică rozetă (cu şpriţ crestat mai mic). Se coc în cuptor la foc mic, ca să se usuce, fără să se rumenească, cu uşa cuptorului complet deshisă, întorcînd tava în cuptor, cînd este necesar. După ce s-au răcit, se lipesc cîte două cu marmeladă, sau se lasă simple.

Retete asemanatoare


Articol recomandat de retete-prajituri.net