Reteta De Cornete
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Reteta pentru Cornete
2 albuşuri (ouă mari), 100 g zahăr, 100 g făină, 200 nil frişcă nebătută, o linguriţă rom (10 ml).
Se pregătesc două-trei tăvi de mărime mijlocie (cca 23/33 cm), unse cu margarină solidă şi tapetate cu făină. Albuşurile se bat spumă, cu furculiţa sau cu un tel mic, se adaugă zahărul tos şi romul (toate deodată) şi se bat în continuare, pînă cînd se întăresc din nou. Se pune frişca nebătută şi se amestecă, prin răsturnare, de cîteva ori, apoi se presară toată făina şi se conrinuă să se amestece tot prin răsurnare, de jos în sus, pînă cînd se obţine o compoziţie omogenă, puţin spumoasă.
Se ia o linguriţă cu vîrf din compoziţie şi se aşază în tavă la o distanţă de 5-—6 cm de la marginea tăvii (distanţa să fie aceeaşi din ambele laturi ale aceluiaşi unghi, dacă se aşază pe colţul tăvii). Compoziţia se întinde, apoi, cu dosul linguriţei în foaie rotundă, cît se poate de subţire (2 mm), aproape transparentă, cu un diametru de 10—12 cm; deci, se va ajunge pînă la marginea tăvii cu marginea rondelei, avînd grijă să nu se deranjeze tapetul de sub aluat. Se pun cca 6 rondele cu o distanţă de numai 1—2 cm între ele, deoarece nu se mai lăţesc la copt. (Nu se pun mai multe rondele în tavă, deoarece trebuie să se lucreze repede, după ce s-au copt, altfel se vor întări şi nu se va mai putea să se formeze cornete).
Se coc în cuptor la foc mijlociu, 7—8 minute. După 5 minute uşa cuptorului se deschide şi se întoarce tava, dacă cuptorul nu coace uniform. Cînd rondelele sînt bine uscate deasupra şi au marginea puţin roz (de 1/2 cm), se trage tava la uşa cuptorului, fără să se scoată afară şi se introduce lama unui cuţit de masă sub o rondea care are marginea roz (deoarece nu toate sînt în aceeaşi fază de copt, în acelaşi timp); se ridică, se răstoarnă cu partea de deasupra în jos, pe palma acoperită cu un şerveţel de hîrtie şi se răsuceşte repede în formă de con (cornet), cu partea mai puţin rumenită spre vîrf (ca să se poată răsuci fără să se rupă şi să aibă o deschizătură cît mai largă la gură, 4—5 cm).
Cornetul se aşază pe platou cu latura exterioară dedesubt, ca să nu se desfacă; în cîteva secunde, se va întări. Se poate confecţiona o formă specială pentru cornete, din tablă subţire sau din carton (coală de desen mai groasă) .Forma va fi un con cu lungimea de 5—6 cm şi cu diametrul la deschidere, de 4—5 cm. Cînd rondeaua se răstoarnă pe palmă sau cînd este chiar în tavă, se pune forma de con peste ea, se ridică împreună şi, în palmă, se modelează repede rondeaua după con, avînd grijă ca vîrful să fie complet închis; se aşază, apoi, cu latura exterioară dedesubt, pe platou.
Conul se scoate imediat din rondea, chiar dacă aceasta nu s-a răcit complet; în cîteva secunde va fi întărită. De aceea, trebuie să se lucreze foarte repede. Tot din acest motiv, nu se scoate tava din cuptor, pînă cînd nu se termină de rulat toate rondelele, lucrîndu-se cu uşa cuptorului deschisă. Dacă rondelele din tavă s-au întărit în acest timp, se închide uşa cuptorului un minut; rondelele se vor muia suficient, ca să se poată lucra mai departe. Important este să se supravegheze coacerea după ceas, ca rondelele să nu se usuce prea mult, altfel se vor zdrobi, cînd se răsucesc.
Deoarece nu se coc toate odată, se scot întîi cele care au marginea puţin roz (deci mai uscate), ţinînd uşa cuptorului deschisă, pînă cînd se termină de rulat, apoi cele care au rămas se coc în continuare 1—2 minute, cu uşa cuptorului inchisă. Tăvile folosite se spală şi se tapetează, din nou cu margarină solidă şi făină, pînă cînd se termină compoziţia; rezultă cca 30—32 cornete.
Pentru a fi mai aspectuoase, cornetele se glasează, cînd sînt reci, cu „Glazură de cacao sau ciocolată“, începînd de la vîrf pînă la jumătatea lor. Se pot umple cu frişcă simplă bătută spumă sau cu „Frişcă cu gelatină“, „Creme cu gelatină“, „Cremă de vanilie pentru plăcintă” „Spumă de zmeură” etc.
Cînd se umplu, cornetele se aşază vertical pe un suport (ceaşcă) şi, după ce s-a întărit crema, se aşază orizontal pe platou şi se modelează peste cremă cîte o rozetă cu „Frişcă cu gelatină pentru ornat“. Se ţin la rece, ca să se închege crema, apoi se servesc. Orice cremă frăgezeşte şi înmoaie cornetele pînă a doua zi.