Reteta De Chec Cu Stafide
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
PLUM CHEC
250 g unt, 250 g zahăr pisat, 6 ouă, 300 g făină, 100 g stafide, 100 g fructe zaharisite, un vîrf de cuţit praf de copt.
Se pun într-un castron stafidele şi fructele zaharisite tăiate în bucăţele mici, de mărimea stafidelor. Se toarnă 2 linguri de rom şi se lasă să stea să macereze cel puţin o jumătate de oră, scuturînd castronul din cînd în cînd.
în acest timp se freacă spumă untul cu zahărul pisat şi se adaugă pe rînd ouăle întregi. Dacă începe crema să se taie, se pune o clipă căzănelul pe marginea maşinii, fără să se înfierbînte. Se freacă bine, se adaugă făina pusă cîte puţin o dată, un praf de sare, un vîrf de cuţit de praf de copt şi fructele împreună cu romul. Se unge bine cu unt o formă dreptunghiulară, se îmbracă cu hîrtie, care trebuie să treacă puţin în afară de marginea formei. Se toarnă compoziţia.
Se dă la cuptor. Acum începe partea cea mai importantă pentru reuşita prăjiturii. Focul trebuie să fie la început foarte tare, ca să pornească deodată să crească compoziţia şi să nu cadă fructele la fund. După 20 de minute se deschide cu grijă uşa cuptorului, se trage forma în gura cuptorului şi cu un cuţit se crestează în lung coaja formată deasupra. Se dă la loc şi se mai potoleşte focul, care totuşi trebuie să fie bun. După alte 20 de minute, dacă începe să se rumenească, se acoperă cu o foaie de hîrtie albă. Durata coptului este de 3/4 pînă la o oră. Se lasă să se răcească în formă, se răstoarnă şi se taie felii numai după ce s-a răcit complet.
Varianta II
300 g făină, 200 g unt proaspăt, 150 g stafide, 50 g coajă de portocale zaharisite, 200 g zahăr, un vîrf de cuţit praf de copt, 4 ouă, 6 linguri de lapte, 1 lingură de rom.
Se pune făina cu untul într-un castron încăpător (untul nu trebuie să fie de la frigider ca să poată fi uşor frămîntat) şi se frămîntă bine cu mîna, pînă ce untul a absorbit toată făina. Se adaugă stafidele, coaja de portocală zaharisită tăiată mărunt, zahărul pisat şi praful de copt. Se amestecă bine. Separat se bat ouăle întregi cu 6 linguri de lapte şi cu o lingură de rom. Se toarnă încet în castronul în care am frămîntat făina, amestecînd apoi totul bine cu o lingură. Cînd este gata, se lasă compoziţia să se odihnească cel puţin 2 ore, la o temperatură potrivită. Se coace apoi la fel ca mai sus.