Reteta De Bezele Cu Crema
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Bezele cu cremă
6 albuşuri, 420 g zahăr tos, 150 g nuci măcinate, o lingură zeamă de lămîie (15 ml).
Crema: 450—500 g unt, 200—250 g zahăr, 6 gălbenuşuri, 100 ml apă, 50—80 g cacao sau 100 g ciocolată rasă, 50 g nescafe, un plic cu zahăr vanilat; 200 g nuci pentru tăvălit bezelele.
Intr-un lighenaş smălţuit de cca 3 1, albuşurile se bat spumă, sc adaugă zahărul tos şi zeama de lămîie (nu rom, căci cresc prea mult şi se deformează) şi se bat încă 2—3 minute, ca să se întărească puţin spuma. După aceea, lighenaşul se trece pe un vas cu apă clocotită (v. „Bezele“) şi se bate repede şi neîntrerupt, 8—10 minute, insistînd pe fundul lighenaşului, ca să nu se coaguleze albuşul.
Cînd spuma îşi menţine forma, lighenaşul se ia de pe aburi şi se bate încă un minut. Spuma simplă se poate întrebuinţa pentru bezele cu cremă, în spumă se mai pot adăuga 150 g nuci măcinate, imediat ce aceasta s-a luat de pe aburi, amestecîndu-se uşor, prin răsturnare, de jos în sus, de 9—10 ori; se adună, apoi, compoziţia de pe marginea vasului şi nu se mai amestecă deloc în ea.
Se pregătesc 3—4 tăvi, unse bine cu margarină solidă şi tapetate cu făină. Se marchează apoi rondele, în tavă, cu un pahar de lichior cu marginea subţire, cu distanţa de 1 1/2 cm între ele. Se ia numai din marginea compoziţiei, cîte 1/2 linguriţă (cam cît o nucă mică) şi se pune pe locul marcat, insistînd cu linguriţa la bază, ca bezelele să aibă aceeaşi dimensiune ca şi locul marcat (fără să se atingă tapetul de pe tavă) şi avînd grijă să aibă înălţimea de cca 1 cm (chiar dacă au unul sau mai multe ciocuri deasupra).
După ce s-au ocupat toate tăvile, restul compoziţiei se păstrează în lighenaş, la rece, urmînd să se aranjeze în tăvi, la fel, cînd acestea se vor elibera şi se vor tapeta din nou. întotdeauna, compoziţia se va lua numai din margine, fără să se amestece, ca să nu se piardă aerul din spumă. Cuptorul trebuie să fie bine încălzit, la foc mijlociu, cu 30 minute înainte. Bezelele se coc la foc mijlociu, ca şi fursecurile, însă cu uşa cuptorului complet deschisă. Dacă se închide uşa cuptorului, aerul din albuş se dilată mult, bezelele se umflă şi cînd se răcesc, se lasă, nu au putere să se menţină şi se deformează. După 15—20 minute, tava se întoarce în cuptor şi se mai lasă 15—20 minute, pînă cînd bezelele se întăresc bine.
Se vor rumeni foarte puţin şi vor avea o bază netedă ca o glazură fină, mai ales cele albe, fără nucă în compoziţie. Vor rezulta cca 140—150 bezele. Bezelele se pot face şi din albuşuri rămase de la alte preparate şi păstrate într-un borcan, bine închis cu capac, la congelator. Pentru fiecare albuş se calculează greutatea de 32 g, necesitînd 70 g zahăr tos, iar pentru toate o lingură cu zeamă de lămîie. Dacă nu se aranjează imediat, bezelele se pot păstra într-un loc uscat, în cutie de carton, altfel se vor muia; în acest caz, se pun în tavă şi se mai lasă puţin la cuptor, la foc mijlociu, cu uşa cuptorului deschisă, pînă se usucă şi devin din nou crocante, întorcînd tava în cuptor (cîteva minute).
După ce se răcesc se aranjează cu crema. Crema se prepară exact ca şi „Crema de cacao pentru torturi“, însă cu cantităţile din reţetar. Dacă bezelele s-au făcut din albuşuri rămase de la alte preparate, gălbenuşurile pentru cremă se înlocuiesc cu 3—4 ouă întregi la care se adaugă apă (numai o lingură pentru un ou, deci cca 50 ml), în rest, cantităţile rămîn neschimbate.
Dealtfel, se poate întrebuinţa orice cremă de tort (v. „Creme pentru torturi“). Aranjarea bezelelor cu cremă: Se iau două bezele aproximativ de aceeaşi mărime la bază. Pe una din bezele care se ţine cu mîna stîngă, se pune cremă pe partea de deasupra (care are ciocuri), iar peste ea, se aşază cealaltă bezea, tot cu vîrful înspre cremă şi cu baza în afară; se prind, apoi, ambele bezele cu bazele între două degete, în mîna stîngă (degetele trebuie să fie uscate, fără cremă pe ele, ca să nu se păteze glazura de pe baza bezelelor) şi, cu mîna dreaptă, se umple cu cremă tot spaţiul dintre bezele şi lateral, cu ajutorul cuţitului, formînd un cilindru care se va trece cu partea laterală prin nucă măcinată.
Se aranjează, astfel, toate bezelele; vor rezulta cca 70—75 bucăţi. Se recomandă ca bezelele să se aranjeze cu cremă imediat ce s-au răcit. Se pot lăsa să se usuce, în bucătărie, pînă a doua zi şi, apoi, se vor aranja cu crema. Bezelele cu cremă se aşază, una lîngă alta, pe un platou, cu hîrtie albă între rîndurile suprapuse; platoul se pune într-o pungă de nailon care, apoi, se introduce în frigider. Astfel protejate, bezelele nu vor căpăta mirosuri de la alte preparate. Aceste prăjituri se servesc numai de la frigider, ca să aibă crema întărită.