contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Reteta Contesei Ilona

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
  


by Alice albinutza
   Va povesteam acum ceva vreme ca am acceptat provocarea lansata de Transavia si ca urma sa plec In cautarea retetelor boieresti, pe meleaguri romanesti. Eii bine dragilor, de ieri am poposit la Castelul Haller, in localitatea Ogra din Mures. Castelul Haller e minunat, un loc in care simti ca te intorci in timp, in vremea in care contese si domnite isi fluturau eventaiele dantelate sub lumina candelabrelor si-n ritmuri de vals. Un loc mirific.
   Castelul Haller a trecut de-a lungul timpului prin mai multe familii nobiliare, ultima mostenitoare a castelului fiind contesa  Ilona Haller. O femeie frumoasa, cu mult simt artistic si de o eleganta rafinata, contesa Ilona s-a casatorit la 17 iulie 1948 cu Harmat Francisc Ferentz. Nunta a avut loc la castel, iar mirii au avut ca invitati membri ai diferitelor familii nobiliare din tara si din Ungaria. In meniul de nunta s-a servit printre alte delicatese culinare ale vremii si un fabulos Piept de pui cu sote de ghebe si orez. Acest preparat culinar era unul din preparatele preferate ale contesei Ilona, care ii aducea aminte de bunicul sau.
  Astazi am incercat sa readucem la viata (gastronomic vorbind) putin din evenimentul ce a avut loc acum 65 de ani. Am repus, cumva, in actualitatea zilelor noastre reteta de atunci, impreuna cu bucatarul castelului, doamna Dozsa Iblya.
    Rezultatul a fost savuros, sote-ul de ghebe conferind un plus de savoare carnii de pui rumenita in bere, obtinand in final un preparat consistent, ferm, demn de a fi servit la o masa festiva. De altfel, preparatul  pe care l-am gatit astazi  va fi inclus in meniul restaurantului castelului Haller.
    Asa-i ca v-am facut (macar putin) curiosi? Deci sa povestim reteta contesei Ilona.



 Asadar ingrediente:
pentru 4 portii
  • 500 gr piept de pui feliat Fragedo Delicat
  • 30 gr unt
  • sare de mare
  • piper proaspat macinat
  • paprika
  • 50 ml bere neagra
pentru sote de ghebe
  • 200 gr ghebe fierte si scurse de apa
  • o jumatate de ceapa tocata marunt
  • o lingura de unt
  • rozmarin verde
  • 100 ml smantana
  • un strop de sare
 pentru orez:
  • 300 gr orez
  • 50 gr unt
  • 1 morcov mic 
  • o ceapa mica tocata marunt
  • sare de mare
  • piper proaspat macinat
  • un pahar de vin alb
  • supa de pui sau legume, fierbinte
  Incepem prin a prepara orezul. Intr-o cratita puneti untul si incalziti-l putin. Adaugati ceapa tocata marunt si lasati pana ce se inmoaie si devine sticloasa. Puneti morcovul ras pe razatoarea mica, adaugati un strop de sare de mare, uleiul de masline si orezul. Amestecati de cateva ori si lasati pe foc 2 minute. Stingeti totul cu vin si dupa ce s-a evaporat, adaugati supa de pui sau de legume. Potriviti de sare si piper, dupa gust. Lasati la fiert, la foc mic, acoperit cu un capac, pana ce orezul se umfla si e fiert.
   In timp ce orezul va fierbe pregatiti pieptul de pui. Folositi piept de pui gata feliat, Fragedo Delicat, pentru preparare rapida a retetei si pentru a avea garantia unei impecabile felii de piept de pui. Astfel economisiti timp si veti obtine, in final, un preparat gustos si atragator. 
Feliile de piept de pui le spalati in apa rece dupa care le uscati cu prosoape de hartie absorbanta. Presarati-le, apoi, cu sare de mare, piper proaspat macinat si paprika.
    Intr-o tigaie incingeti untul si adaugati feliile de piept de pui. Presarati rozmarin verde tocat si lasati-le la prajit, pe fiecare parte pana ce carnea devine alba. Intoarceti feliile de piept de pui de 3-4 ori pana se rumenesc usor. Adaugati berea neagra care va conferi puiului o savoare si o fragezime deosebita. Lasati pe foc pana ce scade zeama si feliile de pui devin aurii.
    Sote-ul de ghebe (le puteti inlocui cu hribi) se prepara rapid in timp ce orezul e la inabusit, iar puiul incepe a sfarai in tigaie. 
Incingeti o lingura de unt, intr-o tigaie, si caliti usor o jumatate de ceapa mica, tocata foarte marunt, Imediat ce s-a inmuiat adaugati ghebele fierte si scurse bine de apa. Presarati un strop de sare si rozmarin proaspat tocat. Lasati la foc pana apa lasata de ghebe incepe sa se evapore. Adaugati smantana si lasati la foc mic pana ce sosul de ingroasa. 
  Pe o farfurie montati orezul cu ajutorul unui inel special. Puneti doua felii aurii de piept de pui si asortati totul cu sote-ul de ghebe. 
   Seriviti cald alaturi de un pahar de vin alb.
   Pofta buna!