contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Reteta Aluat Fraged Fără Praf De Copt

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Aluat fraged fără praf de copt
Aluatul : 300 g făină, 200 g unt sau margarina, 50 g zahăr pudră, 4
gălbenuşuri, un vîrf de cuţit sare, vanilie sau coajă de lămîie.
Spuma şi umplutura ca în reţeta precedentă.
într-un castron, se freacă untul sau margarina cu zahărul, se adaugă gălbenuşurile, sarea, coaja de lămîie şi, la urmă, făina. Aluatul se amesteca bine, fără să se frămînte, se pune pe masă şi i se dă forma de dreptunghi, pre-sîndu-1 cu palma lateral şi deasupra, ca să aibă peste tot aceeaşi grosime şî marginile drepte. Se întinde în foaie de i/2 cm (fără praf de copt, foaia nu trebuie să fie mai groasă, deoarece rămîne cloioasă), după lungimea şi lăţimea tăvii în care se va coace (cca 26/44 cm). Se aşază în tava neunsă, cum s-a arătat la „Plăcintă din aluat franţuzesc cu brînză sau fructe”. Se coace la foc mijlociu, cca 20 minute, pînă cînd se rumeneşte puţin. Acest aluat fraged fără praf de copt sau fără drojdie care să-l afîneze, devine cleios, dacă peste el se pun fructele sau brînză, cît este necopt. Fructele trebuie sa fie pregătite, ca în reţeta precedentă şi amestecate eu grişul sau pesmetul, fără zahăr. Albuşurile trebuie să fie bătute cu zahărul, cînd se scoate tava cu aluatul copt din cuptor. Fructele sau rubarba se aşază repede pe foaia coaptă (pe jumătate) şi peste ele, spuma, aşezată în grămezi care, apoi, se nivelează, ca să le acopere uniform. Tava se introduce, din nou, în cuptor şi se lasă cca 60 minute, la foc mijlociu, cu uşa cuptorului închisă, ca fructele să se inmoaie şi să se întărească spuma; după 20 minute, tava se poate întoarce în cuptor, dacă acesta nu coace uniform şi focul se mai reduce, dacă rumeneşte prea tare. Spuma va deveni crocantă, rumenită puţin, cu gust plăcut de zahăr puţin caramelizat. Aluatul fără praf de crescut, preparat numai din făină unt, gălbenuşuri, nu creşte la copt, este mai puţin fraged şi nu se sfărîmă (preferat de unele persoane).
Dealtfel, în fiecare aluat fraged se poate pune praf de copt, bicarbonat de sodiu sau de amoniu (amoniac alimentar) sau drojdie, dar cu fiecare, prăjitura va avea alt gust.

Retete asemanatoare


Articol recomandat de retete-prajituri.net