Reteta Aluat De UscaŢele – Minciunele
articol scris de stelacraciun blog retete-prajituri.net
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
ALUAT DE USCAŢELE – MINCIUNELE
Acest aluat se prepară din gălbenuşuri, ouă întregi, smîntînă, puţin unt, puţină sare fină, 2—3 linguri cu rom care-1 frăgezeşte la copt, toate în proporţii diferite, din ce se găseşte la îndemînă, plus făină. Se obţine un aluat ca de tăiţei, puţin mai moale care se poate întinde în foaie, cu uşurinţă. Se amestecă toate ingredientele într-un castron şi, apoi, aluatul se frămîntă pe masă, ca şi foaia de tăiţei, îndoindu-1 mereu sub podul palmei, de la margine înspre mijloc, ca să se încorporeze cît mai mult aer. Cînd este gata (daca se taie aluatul, se observă în interiorul lui băşicuţe pline cu aer), se adună aluatul ca o minge, se acoperă cu un şervet sau cu o foaie de nailon, ca să nu se usuce deasupra şi se lasă să sa odihnească 10 minute, ca să devină mai elastic şi să se poată întinde mai uşor. Se întinde cu sucitorul, ca o foaie de tăiţei, cu grosimea unei muchii de cuţit (2 mm). Se taie apoi cu ruleta (care are marginea ondulată) în fîşii de 3 cm lăţime si 12—15 cm lungime; tăieturile dintre bucăţi (fîşii) se fac pe diagonală. Fiecărei fîşii i se face cîte o tăietură la mijloc, cu lungimea de 3 cm, pe unde se scoate un capăt, dînd impresia unui nod.
După ce s-au pregătit toate, minciunelele se prăjesc în untdelemn. într-o cratiţă de 2 1 se pune 1 1 untdelemn şi se lasă să se înfierbînte la foc mijlociu (însă nu direct pe flacără). La început, se pune o bucăţică de aluat în grăsime şi dacă aceasta se ridică, rumenită, înseamnă că se pot pune uscăţeleîe (cîte încap, neînghesuite). Se prăjesc cîte 2—3 minute pe ambele părţi, pînă cînd se rumenesc puţin.
Se scot cu o andrea din sîrmă subţire, scurse bine de grăsime, se pudrează imediat cu zahăr pudră şi vanilină şi se servesc calde sau reci. Sînt foarte fragede şi crocante.
Uscăţele
Un ou întreg, 2 gălbenuşuri, 100 ml smîntînă, 30 g unt, 20 ml rom,
un vîrf de cuţit sare fină şi făină cît cuprinde.
Se obţine un aluat de felul celui descris mai sus. Se lucrează şi se coc cum s-a arătat.
Trandafiri din aluat de uscăţele
2 ouă întregi, 3 gălbenuşuri, 30 g uni, 150 g smîntînă groasă5 30—40 ml
rom, un vîrf de linguriţă sare fina.
Se pun toate ingredientele într-un castron, se amestecă bine, apoi se adaugă făina, ca să se formeze un aluat mai vîrtos, dar care să se poată întinde uşor, cum s-a arătat mai sus. Se întinde în foaie rotundă, ca foaia de tăiţei, cu grosimea de 2 mm. Se taie, apoi, rondele cu pahare de apă, vin şi lichior (cu marginea subţire), trecute mereu prin făină, ca să nu se lipească aluatul de ele. Se crestează marginea fiecărei rondele în cinci locuri, cam pînă la jumătatea lor. Rondeaua mare se unge la mijloc cu puţin albuş (numai cît se pune degetul), peste ea se aşază rondeaua mijlocie, se unge şi aceasta la mijloc cu albuş şi apoi deasupra se pune o rondea mică; se apasă cu degetul peste toate, ca să se lipească. Aluatul rămas între rondele se frămîntă din nou şl din el se fac alte rondele sau minciunele.
După ce sînt gata toate, se prăjesc în untdelemn fierbinte, ca şi uscăţe-lele. Se introduc în grăsime cu partea de deasupra în jos, ca să se^ desfacă ca petalele unui trandafir. Se coc pe fiecare parte cîte 3—4 minute, fără să^ se rumenească prea tare. Se scot din grăsime cu andreaua din sîrmă, scurse bine de untdelemn.
Se pudrează cu zahăr cu vanilie, apoi în mijlocul fiecărui trandafir, se pune cîte o boabă de vişină sau cireaşă, din dulceaţă.