Ravioli Cu Sos De Smantana Si Trufe
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Paste, smantana, unt si branzeturi maturate. Iata o combinatie care merge exceptional cu aroma fina a trufelor. Serviti preparatul la cina sau ca prim fel al unui pranz usor, de vara. Merge bine cu un vin alb sec, rece si sprintar, care sa racoreasca si sa improspateze, din cand in cand, papilele gustative.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 6 minute
Ingrediente:
250 g ravioli umpluti cu branza
sare
piper alb
1 1/2 lingura de unt
120 ml smantana
15 g branza Parmesan, proaspat rasa
15 g branza Cheddar, proaspat rasa
1 lingurita de trufe tocate
2 linguri de frunze proaspete de busuioc, tocate
1/2 lingurite de ulei trufat (optional)
branza Parmesan, proaspat rasa, pentru servit
branza Cheddar, proaspat rasa, pentru servit
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
1 lingurita suplimentara de trufe tocate, pentru servit (optional)
Ingrediente:
Se pun la fiert raviolo in multa apa clocotita, cu sare din belsug (circa 2 lingurite la 1 litru de apa), timp de 5-6 minute, sau conform indicatiilor de pe ambalaj.
Intre timp se topeste untul intr-o tigaie, se sareaza, se pipereaza si se adauga smantana. Se amesteca bine si se mijoteaza amestecul 3-4 minute.
Se adauga Parmesan si Cheddar si 2-3 linguri din apa in care fierb pastele si se amesteca la foc mic 2 minute.
Se ia tigaia de pe foc, se adauga trufele tocate, busuiocul si ravioli. Se amesteca cu grija.
Se servesc pastele presarate cu Parmesan si Cheddar, stropite cu ulei trufat, punctate cu trufe si ornate cu busuioc.
Nota:
Trufele tocate din borcan sunt un amestec de trufe, in procent mic, de obicei pana in 15% (functie de tipul de trufe folosit) si alte ciuperci, cel mai adesea hribi. Este un amestec foarte aromat, dar odata deschis bircanul trebuie consumat in 2-3 zile, altfel aroma se cam duce.
Uleiul trufat este un ulei de masline aromatizat cu trufe, de obicei albe. Este foarte aromat si are avantajul ca aroma se mentine cateva saptamani de la deschidere.
Sfaturi:
Nu este cu adevarat nevoie de doua feluri de branza. Parmesanul singur este de ajuns. Eu am folosit Cheddar din cauza culorii, desi, in final, aproape ca nu a contat.
Nu este nevoie cu adevarat nici de uleiul trufat; eu l-am folosit ca sa stiti de elsi sa-l aveti in vedere pentru alte retete; in mai toate cazurile acest ulei se foloseste exact ca aici, negatit, folosit pe post de condiment, pentru a da aroma.
Puteti folosi in aceasta reteta orice fel de paste, proaspete sau uscate, scurte sau lungi, simple sau umplute. Variaza, bineinteles, timpul de fierbere. As zice ca, teoretic, nu orice umplutura ar merge bine cu sos alb si trufe, dar pastele din comert au o umplutura minuscula, adesea destul de nesemnificativa ca gust si aroma, asa ca riscul nepotrivirii este mic.
Mereu am afirmat ca pastele cu trebuie sa inoate in sos; acesta trebuie sa fie doar intr-o cantitate adecvata pentru a “unge” usor pastele, nu pentru a balti in farfurie. Nu ma dezic de asta, dar sosul din aceasta reteta este destul de gros, caci branzeturile tocate ii dau consistenta, mai ales Cheddar-ul, si adera foarte bine la paste, asa ca aici, in mod exceptional, sosul poate fi ceva mai imbelsugat.
Variante:
In loc de Parmesan puteti folosi si Grana Padano.
Puteti incerca si o combinatie de Parmesan sau Grana Padano cu Gorgonzola, Camembert sau alta branza cu mucegai.
Incercati si o varianta in care adaugati in sos, odata cu branzeturile, si putina (circa 1/8 lingurita) nucsoara proaspat rasa. S-ar putea sa aveti o surpriza placuta. Cel putin mie mi-a placut ce a iesit.
Pin It