contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ratatouille

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ratatouille este o mîncarica de legume proaspete, specifica bucatariei sud franceze, care se poate servi atît calda cît si rece. Legumele de baza pentru ratatouille sînt: dovleceii, vinetele, ceapa, ardei gras, usturoi, rosii. Aromatizarea cu verdeturi proaspete este optionala si/sau în functie de gust. Eu nu as sari-o! Varianta mea e mai sosoasa. Contine putin bulion de rosii, si un strop ( mai ) mare :D de vin alb. Daca aveti în gradina legume si verdeturi proaspete, nu ratati reteta. Ador acest fel de mîncare si îl prefer rece!


Ingrediente:
  • 2 dovleci
  • 1 vînata
  • 2-3 ardei
  • 4-5 rosii
  • 4 fire de ceapa verde
  • 2-3 catei de usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 100 ml vin alb sec
  • 150 ml bulion de rosii
  • sare, piper, chili
  • verdeturi proaspete - foi de dafin, ramurele de oregano, frunze de salvie, patrunjel

Legumele se spala si curata de coditele verzi (ardeii, dovleceii, rosiile, vînata) , de seminte (ardeii), de coaja vînta daca doriti, si de foile exterioare ceapa si usturoiul. Toate se toaca în functie de preferinte. Eu toc totul grob si curat vînta de coaja din cauza ca-mi creeaza probleme, de altfel as prefera-o cu coaja. Se încinge putin uleiul, se adauga cuburile de vinete, ardeii tocati grob si rondelele de ceapa, si se rumensc usor pe foc iute. Se sting cu vin, apoi se învîrt cînd si cînd, pîna lichidul se evapora în totalitate.


Se adauga dovleceii si se amesteca mai departe cîteva minute.

Se adauga rosiile, de preferat decojite. Eu le adaug cu tot cu pielita. Dupa ce le învîrt cîteva minute, pielita începe a se dezlipi de pe bucata de rosie, iar eu o îndepartez cu o penseta de bucatarie. Daca am timp mai mult la dispozitie, le curat înainte cu curatatorul special de rosii.


Dupa 2-3 minute adaug bulionul, verdeturile proaspete rupte ( cine doreste le poate toca) si o parte din usturoi. Se lasa sa traga un clocot puternic, dar scurt. Dovlecii nu au voie sa se înmoaie prea tare. Între timp se condimenteaza cu sare, piper si chili (optional). Înainte de a se îndeparta vasul de pe foc, se adauga ustruroiul tocat ramas, se amesteca si acopera vasul, si se lasa cîteva minute la odihna, altfel va ardeti limba si ar fi pacat! De altfel rece este muuuult mai aromat si gustos!


 
Pofta buna!