Ratatouille - şoricel Sau Mâncare?
articol scris de martisor blog spoonschallenge.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Până acum ba nu am avut dovlecei, ba nu am avut ouă, ba nu am avut usturoi... Astazi mi-am rugat partenerul de lingură să mă ajute la cumpărături, să am de toate. Şi am avut.
Deci, cum se face varianta asta de Ratatouille...
Cu - o ceapă mare, tăiată - eu am descoperit mai nou că unde nu se impune altfel, îmi place să tai ceapa solzişori şi eventual cât mai mari - aşa mi s-a părut potrivit pentru reţeta asta;
- un ardei galben am avut eu, bun de orice culoare, l-am tăiat eu cuburi-cuburele, d'alea mari, evident, cât gălbenuşul la ou;
- câţiva căţei de usturoi, cu cât mai mulţi cu atât mai bine - apropo de asta, bucurie mare că tuturor celor din casă ne place usturoiul. Şi am mai descoperit eu o şmecherie cu usturoiul, o dau în vileag mai încolo...
- o vânătă tăiată cuburi. În reţetă - din GoodFood, de luna trecută (iunie) - spunea că trebuie fără seminţe, dar având în vedere că dacă eliminam toată partea ce conţinea seminţe mai rămâneam cu nici o treime din vânătă, m-am gândit eu că sunt bune şi seminţele, indiferent de indicaţia celor care au scris reţeta;
- aceeaşi poveste şi cu doi dovlecei nu foarte mari - da, la povestea cu seminţele mă refer;
- o conservă de roşii tăiate;
- 2-4 ouă;
Şi cam atât.
După ce am curăţat ceapa, usturoiul şi ardeiul şi i-am tocat, i-am aruncat într-o tigaie suficient de mare. Până s-a înmuiat ceapa.
Apoi am aruncat şi cuburile de vânătă şi dovlecel. Şi am aşteptat să lase fiecare de la sine câte puţin şi să se înmoaie vreo 3-4 minute până am desfăcut eu conserva de roşii şi le-am tocat.
După ce am pus şi roşiile, am mai umplut o dată conserva cu apă şi am adăugat în oală.
Am lăsat să fiarbă cu capac... n-aş putea să spun exact cât, în nici un caz 40 de minute, cât spune la reţetă. Ci numai până am gustat eu un dovlecel şi a scăzut zeama. Între timp, şi acu' vine povestea cu usturoiul, am mai tocat vreo 3 căţei de usturoi şi i-am lăsat să se bălăcească în bulbucii fierturii. Că să fie mai usturoiat şi pentru că oricum în mintea mea - şi poate nu numai - există o regulă care spune că usturoiul se pune mai degrabă spre sfârşitul mâncării, altfel îşi pierde aroma.
Când să fie aproape gata, am spart trei ouă, c-am crezut că o să fim trei la masă, am aşteptat vreo 3-4 minute până s-au făcut şi ouăle şi am pus în farfurie.
Şi-am mâncat singură, că alţii au treburi mai importante decât să-şi asculte stomacul, cum fac eu... Da' poftă am avut cât pentru toţi, nu-i bai!
Verdict? Mai fac Ratatouille... :)