contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ratatouille - şoricel Sau Mâncare?

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Păi da, pentru mine a rămas dilema. Nu cred că aş fi încercat vreodată Ratatouille dacă nu ar fi fost şoricelul din filmul animat. Ori personajul mi-a fost atât de simpatic, încât am dedus că şi mâncarea trebuie să fie pe măsură de delicioasă. Şi m-am programat undeva în colţul minţii să încerc să mă şi conving. S-a întâmplat astăzi!
Până acum ba nu am avut dovlecei, ba nu am avut ouă, ba nu am avut usturoi... Astazi mi-am rugat partenerul de lingură să mă ajute la cumpărături, să am de toate. Şi am avut.
Deci, cum se face varianta asta de Ratatouille...
Cu - o ceapă mare, tăiată - eu am descoperit mai nou că unde nu se impune altfel, îmi place să tai ceapa solzişori şi eventual cât mai mari - aşa mi s-a părut potrivit pentru reţeta asta;
- un ardei galben am avut eu, bun de orice culoare, l-am tăiat eu cuburi-cuburele, d'alea mari, evident, cât gălbenuşul la ou;
- câţiva căţei de usturoi, cu cât mai mulţi cu atât mai bine - apropo de asta, bucurie mare că tuturor celor din casă ne place usturoiul. Şi am mai descoperit eu o şmecherie cu usturoiul, o dau în vileag mai încolo...
- o vânătă tăiată cuburi. În reţetă - din GoodFood, de luna trecută (iunie) - spunea că trebuie fără seminţe, dar având în vedere că dacă eliminam toată partea ce conţinea seminţe mai rămâneam cu nici o treime din vânătă, m-am gândit eu că sunt bune şi seminţele, indiferent de indicaţia celor care au scris reţeta;
- aceeaşi poveste şi cu doi dovlecei nu foarte mari - da, la povestea cu seminţele mă refer;
- o conservă de roşii tăiate;
- 2-4 ouă;
Şi cam atât.
După ce am curăţat ceapa, usturoiul şi ardeiul şi i-am tocat, i-am aruncat într-o tigaie suficient de mare. Până s-a înmuiat ceapa.

Apoi am aruncat şi cuburile de vânătă şi dovlecel. Şi am aşteptat să lase fiecare de la sine câte puţin şi să se înmoaie vreo 3-4 minute până am desfăcut eu conserva de roşii şi le-am tocat.

După ce am pus şi roşiile, am mai umplut o dată conserva cu apă şi am adăugat în oală.

Am lăsat să fiarbă cu capac... n-aş putea să spun exact cât, în nici un caz 40 de minute, cât spune la reţetă. Ci numai până am gustat eu un dovlecel şi a scăzut zeama. Între timp, şi acu' vine povestea cu usturoiul, am mai tocat vreo 3 căţei de usturoi şi i-am lăsat să se bălăcească în bulbucii fierturii. Că să fie mai usturoiat şi pentru că oricum în mintea mea - şi poate nu numai - există o regulă care spune că usturoiul se pune mai degrabă spre sfârşitul mâncării, altfel îşi pierde aroma.

Când să fie aproape gata, am spart trei ouă, c-am crezut că o să fim trei la masă, am aşteptat vreo 3-4 minute până s-au făcut şi ouăle şi am pus în farfurie.
Şi-am mâncat singură, că alţii au treburi mai importante decât să-şi asculte stomacul, cum fac eu... Da' poftă am avut cât pentru toţi, nu-i bai!

Verdict? Mai fac Ratatouille... :)