contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ratatouille A La Ratatouille

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


“Les rêves des amoureux sont comm’(e) le bon vin”

Asa suna una dintre versurile cantecului ce anima desenul animat Ratatouille -  poate una dintre cele mai rafinate si interesante animatii semnate Disney-Pixar.

Paris, ah Paris! Orasul indragostitilor… Orasul unde vinul are cea mai frumoasa culoare iar mancarea cel mai bun gust. Ratatouille reuseste sa te transpuna in acea lume boema a Parisului insa modul in care o face s-ar putea sa te socheze. Cu totii uram soarecii si cu atat mai mult ne displac sobolanii. Trebuie sa fii foarte creativ (ca sa nu spun deplasat)  sa poti gandi o poveste in care un sobolan ajunge cel mai mare sef bucatar al Parisului. Si, cu toate acestea, impletind laolata atatea paradoxuri culinare sau nu, Ratatouille a reusit sa devina unul dintre cele mai iubite benzi desenate, lucru dovedit de arsenalul de Oscaruri din dotare.

Ratatouille – preparatul traditional frantuzesc care da numele acestui film, a inceput sa fie mult mai cautat de cand cu mediatizarea lui in acel material Pixar. Insa ceea ce apare in film este mai degraba o combinatie intre traditionalul ratatouille (gatit pe foc, printr-o metoda specifica menita sa pastreze aroma fiecarei legume in parte) si tian (un alt preparat frantuzesc, alcatuit din legume feliate, branza si condimente la cuptor). Insa spectatorii, uimiti si ei de de acel preparat prezentat atat de stilat, au incercat sa il reproduca, dupa cum le-a dictat imaginatia. Astfel, daca dati cautare pe Google Imagini la “Remy’s ratatouille”, “Ratatouille’s ratatouille”, “Ego eating ratatouille” veti gasi o gramada de variante inspirate dintr-un preparat imaginar, din niste benzi desenate pentru copii, in care bucatarul este un sobolan.

Am incercat si eu sa adaptez propria mea varianta de “Ratataouille a la Ratatouille” si pot sa va spun cu mana pe inima ca desi nu este varianta originala a acestui preparat respectat si desi francezii au strambat din nas oripilati  cand au vazut cum le este terfelita bucataria in film, mancarea aceasta merita toata atentia. Gustul legumelor pe patul aromat de sos de rosii este o nebunie!

Recunosc, m-am cam intins cu vorba, insa mancarurile bune au o poveste anume... Va invit insa sa porniti muzica minunata creata special pentru acest film deosebit si sa va delectati cu reteta de ratatouille.







Mod preparare:

1. Pornim cuptorul la 190 grade.

2. Intr-un vas amestecam sosul de rosii cu ceapa, usturoiul, 1 lg ulei de masline, piper si sare.

3. Intr-un vas oval de ceramica rezistent la foc, turnam sosul pregatit si il nivelam cu o spatula.

4. Legumele le spalam bine si cu ajutorul unei razatoare in V le feliem in felii potrivite.

5. Incepem sa le asezam in tava, formand un evantai de legume. Eu am inceput cu felii de vanata, apoi dovlecel, zucchini si ardei etc

6. Turnam peste legume cealalta lingura de ulei de masline, condimentam cu sare si piper si presaram ierburile aromate.

IMG_5189 7. Punem vasul peste o coala de hartie de copt si taiem dupa forma tavii ceea ce va fi “capacul” tavii. Punem “capacul” de hartie peste vas si dam la copt pt 45-55 minute sau pana cand legumele absorb apa in exces si sunt acoperite de un sos mai gros. Atentie: legumele nu trebuie sa se arda!

IMG_5204 [] 8. Scoatem din cuptor si lasam putin sa se raceasca.

Picnik collage2349. Servim cu sosul de pe legume. Este o nebunie de arome!

IMG_5240 []  et ici, ratatouille din animatie:

Tasting the ratatouille



Reteta recomandata de Floridecires7.blogspot.com