contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Rata La Cuptor Cu Piure Cu Trufe

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



in paginile revistei good food,  numarul decembrie-ianuarie, ati putut citi reteta mea de rata la cuptor cu piure de trufe. acum ca revista nu mai e de gasit pe la chioscuri, mi-am zis sa pun reteta si aici, asa, ca sa nu se piarda. 

da, stiu, cu totii ati vazut julie&julia, unde nemesisul  lui amy adams(julie powell) era taman dezosarea pasarii dar nu, dezosarea motatei nu-i nici pe departe atat de complicata. daca ai mai taiat ceva pasaret la viata ta, pasii sunt instinctivi, logici. mi s-a parut mai complicat sa cosi rata astfel incat umplutura sa ramana inauntru, dar nici operatia asta nu-i vreun capat de tara. 


spre deosebire de povestea filmului, eu am ales o umplutura de piure cu trufe pentru ca mi s-a parut ca se potriveste mai bine decat carnea tocata si am renuntat si la aluatul de deasupra pentru a obtine pielita aia crocanta care imi place atat de mult.


inarmeaza-te cu ceva rabdare si o sticla de merlot si sigur o vei scoate la capat. rezultatul merita orice efort. nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, incearca. succes.

Ingrediente:
pentru 6-8 portii. timp de preparare: 1ora si jumatate, plus timpul de pregatire a ratei.
- 1 rataintreaga (aproximativ 3,5 kg), fara organe, gat si gheare
- 1 lingura marede boia afumata
- 1 lingura uleide masline
- catevacrengute de rozmarin

pentru piure
- 1kg decartofi, curatati si taiati bucati
- 100g de unt
- 50g sos detrufe
- 50ml de lapte

Rata la cuptorcu piure cu trufe
1. daca rata afost congelata, se decongeleaza  intr-ooala cu apa rece. apoi se scurge bine sise tamponeaza cu servete de hartie. separleste si se jumuleste de eventualul puf necuratat (cu un arzator pentrucrème brulée).
2. pentrudezosarea ratei, se asaza pasarea cu pieptul in sus si se taie de o parte si dealta a osului pieptului, dezvelind cutia toracica.  se curata cu grija de jur imprejur coastelor, apoi setaie legaturile cu aripile si picioarele cu un cutit sau cu o foarfeca. securata cu un cutit mic osul soldului de legaturile cu muschii, apoi se  „intoarce pe dos” pulpa, tragand de osulsoldului. se curata si partea de jos a femurului.  se repeta operatia si pentru partea de lagenunchi inspre glezna. se foloseste aceeasi metoda pentru aripi.


3. se puncartofii la fiert. dupa ce s-au fiert, se scurge apa, se adauga untul silaptele si se amesteca pana se obtine un piure omogen.  Se asezoneaza cu sare si se combina cu sosulde trufe (e important ca piureul sa fie putin sarat, dar cu un gust pronuntatde trufe).
4. se incingecuptorul la 250°C. se coase rata (cu un ac lung si cu ata de bumbac, care sa nuse topeasca in cuptor). pentru o cusatura rezistenta trebuie sa intepi si pielea si carnea, cu un pas nu foarte des, cam la 1 cm. cand ajunge cusatura in dreptul pieptului, seumple cavitatea pasarii cu piure, apoi se continua cusatura pana in dreptulgatului. se umple cu restul de piure, apoi se inchide cusatura.


5. se punerata intr-o tava adanca unsa cu unt. se freaca bine rata cu un amestec de sare, boia afumata sio lingura de ulei de masline.  se presara cu ace de rozmarin si se pun intava restul crengutelor. 


6. se da la cuptor 25 de minute la 250°C , apoi se reducetemperatura la 200°C.  din cand in cand,se unge rata cu grasimea scursa in tava. se mai tine o ora la copt, in functiede marimea ratei si de cuptor.  pentruverificare, se face o incizie in zona pulpei. Cand culoarea carnii nu mai esteroz, ci alba, inseamna ca este gata.