Rata D Artagnana
Sursa Rata d artagnana
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
As spune ca ratusca asta poate fi servita cu succes chiar si pe mesele de sarbatori. Iese delicioasa. Pe mine m-a intrigat putin paharul de otet, dar nu va speriati de el. Daca vi se pare prea "aspru" adaugati un vîrf de cutit de zahar, dar nu mai mult. Eu nu am adaugat. Cu toate ca estetica va avea putin de suferit, cel tîrziu dupa rumenire taiati rata în bucati, pentru o savoare mai buna. Eu am taiat-o în patru înainte de rumenire. Reteta provine de la muschetarul nostru, Alex (de acolo si numele retetei) :D
Ingrediente:
- 1 rata (2 kg)
- 2 linguri unt
- 1 lingura rasa sare de mare
- 6-8 bucati arpagic sau echalote
- 2 morcovi
- ramuri de telina
- 4 foi de dafin
- 5-6 catei de usturoi
- 1 mînuta boabe de piper
- 7-8 boabe de ienupar
- 2 pahare de vin rosu
- 1 pahar de otet de vin rosu
Se poate rumeni întreaga sau se poate taia în bucati.
Rata rumenita se aseaza în tava. Pe lînga se adauga bucatile de morcovi, arpagic,
ramurile de telina, foi de dafin, catei de usturoi, boabele de piper si ienupar, vinul si otetul.
Se da tava în cuptor la foc domol, timp de 2-3 ore. Depinde de rata, vîrsta, greutate.
În timp ce rata se coace la foc molcom, se pot prepara pastele.
Eu am facut tagliatelle din faina de spelta. Am preparat aluatul ca de obicei-
Un ou de marime medie(50 g) la 100 g faina + sare de mare, dupa gust.
Dupa acest timp, se scot bucatile din tava si se pastreaza calde,
iar sucul lasat se strecoara, si se separa de grasimea care se aduna deasupra.
Se aleg esalotele, morcovii si usturoiul din strecuratoare,
se adauga la sucul lasat de carne si se macina cu mixerul vertical.
Se mai adauga putina smîntîna lichida si se lasa sa traga un clocot scurt pe foc moderat.
Daca va hotarîti pentru alt sos, nu aruncati legumele în niciun caz! Sînt delicioase. Le puteti servi pe lînga.
Delicios! Merci, Alex!
Notite:
-otetul nu se simte, nu acreste, ci doar aromeaza si patrunde în mod placut carnea
-partile de carne mai rosie se patrund si se coloreaza aproape în negru/violet. E doar chestie de estetica( nu este carbonizata rata :D )
-carnea iese moale, suculenta, iar pielea crocanta
-sosul cu unt ar fi fost prea greu pentru papila noastra, asa ca am strecurat si separat sucul lasat de carne - de grasimea care s-a adunat deasupra.
-tagliatellele de spelta le-am facut pentru prima data. Au iesit neasteptat de bine, chiar daca le-am "sucit" putin cam groase.
Scuze pentru inducerea în eroare. Am folosit faina de spelta, nu orz. Altadata n-o sa ma las pe mîna altora :D