Rata Cu Arome Exotice, Gatita Pe Placa De Cedru
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Va prezint astazi una dintre retetele gatite cu ceva timp in urma, cand era mai racoare afara, si profit de ocazie sa ma laud din nou cu gratarul meu Ascona 570MX. De data aceasta vreau sa va povestesc despre modul in care se poate da aroma suplimentara bucatelor folosind placutele de lemn aromat care se pot cumpara de la campinggrill.ro.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute + infuzare + incingere + odihna
Ingrediente:
2 piepti de rata, curatati de grasimea in exces
300 ml vin rosu
coaja taiata fasii de la 1 portocala
sucul de la 2 portocale
4 stelute de anason
2 rulouri de scortisoara
4 fire de rozmarin
8 boabe de piper
2 foi de dafin
8 boabe de ienibahar
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de amestec “ras-el-hanout”
2 linguri de frunze proaspete de rozmarin, tocate
2 fire de rozmatin
4 cartofi maricei, curatati de coaja si taiati rondele de 6 mm grosime
1 lingura de ulei de masline
crengute de rozmarin, pentru ornat
Instructiuni:
Se prepara mai intai o infuzie de vin aromat, in care urmeaza sa se lasa la inmuiat, cu o seara inainte, placutele de cedru. Asadar, se pun intr-o cratita mica, vinul, sucul de portocale, anasonul stelat, fasiile de coaja de portocala, scortisoara, piperul, ienibaharul, rozmarinul si dafinul. Se da mixtura in clocot, se stinge flacara si se lasa sa se raceasca. Se asaza placutele de cedru intr-un vas mare, se toarna peste ele mixtura de vin (se completeaza cu apa daca este nevoie, caci placutele trebuie sa fie acoperite de lichid) si se lasa la marinat peste noapte.
Se incinge gratarul Ascona 570 MX minim10 minute, cu arzatoarele date la maxim, cu capacul coborat. Intre timp se spala pieptii si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie, ca sa fie cat mai uscati. Se cresteaza in crucis pielea lor, cu grija ca taietura sa nu treaca dincolo de ea si sa cresteze in carne; se sareaza, se pipereaza si se presara uniform cu amestecul “ras-el-hanout”. Se freaca bine, ca mirodeniile sa adere la piepti.
Se ung cartofii cu ulei si se presara cu sare, piper si rozmarin tocat.
Se asaza placutele de cedru, scoase din mixtura de vin, pe grilaj. Se coboara capacul si se lasa 3 minute, la temperatura mare. Se asaza apoi pieptii pe placutele de cedru, peste ele se asaza crengute de rozmarin, iar alaturi, pe grilaj, se asaza rondelele de cartofi. Se gatesc pieptii la foc mediu, cu capacul coborat, circa 15 minute, sau pana ce ating in interior 58-60 °C. Se scot cartofii pe un platou, iar pieptii pe un altul.
Daca este nevoie de o rumenire suplimentara a pieptilor, pe partea cu piele, se face aceasta folosind un arzator cu butelie; o sa aveti ocazia sa castigati un astfel de arzator la una dintre editiile viitoare a consursului “Ai comentarii, ai premii!”.
Se odihnesc apoi pieptii de rata 5 minute, acoperiti lejer cu folie de aluminiu, dupa care se feliaza oblic.
Se servesc feliile de carne presarate cu frunze de rozmarin, alaturi de rondele de cartofi, totul stropit cu ulei de masline extra virgin si presarat cu sare cu cristale mari.
Sfat:
Este bine sa va organizati astfel incat sa lasati cartofii sa se gateasca si in timp ce carnea se odihneste. Vor fi fierbinti si vor compensa usoara racire a carnii, care se petrece in timpul odihnei.
Observatii:
Placutele de cedru, bine inmuiate in lcihid au urmatoarele efecte:
- placutele umede se ard partial, dand o aroma de afumat combinata cu cea proprie a varietatii de lemn din care sunt fabricate
- placutele de lemn elimina, sub forma de aburi aromati, lichidul absorbit, ceea ce confera alimentelor aroma suplimentara
- aburul eliminat de placute ajuta la gatirea uniforma a alimentelor, sub capacul gratarului; alimentele nu mai trebuiesc sa fie intoarse.
- daca placutele sunt subtiri, sun 1 cm grosime, se pot folosi, in principiu, doar o data, maxim de doua ori, caci se ard: daca sunt mai groase, 1,5-2 cm, se pot folosi de 3-4 ori. Dupa folosire se spala frecandu-le bine cu apa calduta; nu se folosesc detergenti. Se scurg apoi de apa si se lasa la uscat, sub o greutate, ca sa nu se curbeze (lucru valabil mai mult la placutele subtiri)