Rata Copata,aromatizata Din Interior
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Rata pregatita astfel,si servita cu sos,varza rosie cu mar si galuste de cartofi,sau chifle,este ceva tipic pe aici,pentru ziua de Craciun.
Ingrediente pentru rata la cuptor:
- 1 rata
- 1 mar bio,tocat grob
- 1 portocala bio,tocata grob
- 1 ceapa,tocata grob
- 1 legatura maioran proaspat tocat
- 1 bucata telina,taiata bucati
- 2 morcovi,taiat bucati
- 200 ml vin rosu
- 300 ml apa
- sare
- piper
- verdeturi uscate din rîsnita(maioran,cimbru,rozmarin)
- ulei de masline
Marul,portocala,cepa,le tocam grob.
Tocam maioranul/eu am avut tocat fin din congelator,dar nu trebuie tocat fin)
Saram si piperam rata pe interior,o umplem cu fructele tocate.
(Umplutura nu se manînca,este doar pentru aromatizarea ratustii din interior)
Închidem cu 2 scobitori de lemn sau inox...sau cum vreti.
Condimentam rata bine pe toate partile cu sare,
piper si verdeturi uscate din rîsnita.
Pregatim vasul-asezam bucatile de telina si morcovi,turnam apa si vinul,
asezam rata cu pieptul pe patul de legume si dam la cuptorul preîncalzit la 160-170 °C
timp de...se calculeaza în functie de greutatea ratei : 1 ora/kilogram.
Ultimele 15-20 minute sa ridica temperatura cuptorului(peste 200-210°C).
Dupa jumatate din timpul de coacere,se întoarce rata cu pieptul în sus.
Am scos rata deoparte,pentru a recolta zeama si face sos
...între timp am mai lasat rata la rosit .
Cine doreste,poate face un sos sin sucul lasat de rata+vin,curatat de grasime.
Asta e toata zeama,fara legume:
Am scos o cana de grasime .
Din zeama ramasa fara grasime,am facut un sosulet...
pe care l-am îngrosat doar putin cu amidon de porumb.
Am servit cu galuste de cartofi,varza rosie cu mar,si sosul de rata/vin.
Tocam maioranul/eu am avut tocat fin din congelator,dar nu trebuie tocat fin)
Saram si piperam rata pe interior,o umplem cu fructele tocate.
(Umplutura nu se manînca,este doar pentru aromatizarea ratustii din interior)
Închidem cu 2 scobitori de lemn sau inox...sau cum vreti.
Condimentam rata bine pe toate partile cu sare,
piper si verdeturi uscate din rîsnita.
Pregatim vasul-asezam bucatile de telina si morcovi,turnam apa si vinul,
asezam rata cu pieptul pe patul de legume si dam la cuptorul preîncalzit la 160-170 °C
timp de...se calculeaza în functie de greutatea ratei : 1 ora/kilogram.
Ultimele 15-20 minute sa ridica temperatura cuptorului(peste 200-210°C).
Dupa jumatate din timpul de coacere,se întoarce rata cu pieptul în sus.
Am scos rata deoparte,pentru a recolta zeama si face sos
...între timp am mai lasat rata la rosit .
Cine doreste,poate face un sos sin sucul lasat de rata+vin,curatat de grasime.
Asta e toata zeama,fara legume:
Am scos o cana de grasime .
Din zeama ramasa fara grasime,am facut un sosulet...
pe care l-am îngrosat doar putin cu amidon de porumb.
Am servit cu galuste de cartofi,varza rosie cu mar,si sosul de rata/vin.