Rasul La Raft Si Varza Kale
articol scris de klausburger.blogspot blog klausburger.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Minunea asta ma uimeste de cateva zile incoace. Nu doar pentru ca pe lungul drum pe care il parcurg spre raw vegan invat asiduu despre lucuri pe care le-am cultivat de placere, pentru ca erau frumoase, dar nu mi-a trecut prin cap nici o secunda ca ar putea fi adevarate comori pentru alimentatia mea.
Aceasta minune se numeste varza kale (Brassica oleracea si ai sai derivati). Ruda buna cu varza de Bruxelles, broccoli ori conopida, frumoasa asta face pe regina ghivecelor ascunzand in frunzele ei nici mai mult nici mai putin decat viata si sanatatea noastra.
S-o luam cu inceputul: are un continut ridicat de beta-caroten, vitaminele K, C si contine o doza deloc mica de Calciu, pe langa luteina si zeaxanthin. Sulforaphanul insa ca substanta este ceea ce o face unica pentru cei care cauta sa-si salveze viata din ghearele cancerului, pentru ca aceasta frumusete a gradinilor il contine din belsug. Si chiar daca o vei procesa termic, tot va pastra o doza buna din aceasta substanta-minune.
Ii place frigul, si daca o pisca gerul...dumneaei se indulceste si se inmoaie usurel, intocmai ca o domnita fata in fata cu caii albi. In Grecia si in Roma Antica, inclusiv in Evul Mediu era binecunoscuta. Noi se pare, in secolul hypermarket-urilor si al mancarii "la plic" am uitat-o si o consideram "floare". (Motiv de amuzament la rafturi!).
Promit sa revin cu retete cu... kale (voi rade ghivecele in tura asta!) :))
Si iata ce-i pot frunzele:
Sursa: USDA Database si Wikipedia
Aceasta minune se numeste varza kale (Brassica oleracea si ai sai derivati). Ruda buna cu varza de Bruxelles, broccoli ori conopida, frumoasa asta face pe regina ghivecelor ascunzand in frunzele ei nici mai mult nici mai putin decat viata si sanatatea noastra.
S-o luam cu inceputul: are un continut ridicat de beta-caroten, vitaminele K, C si contine o doza deloc mica de Calciu, pe langa luteina si zeaxanthin. Sulforaphanul insa ca substanta este ceea ce o face unica pentru cei care cauta sa-si salveze viata din ghearele cancerului, pentru ca aceasta frumusete a gradinilor il contine din belsug. Si chiar daca o vei procesa termic, tot va pastra o doza buna din aceasta substanta-minune.
Ii place frigul, si daca o pisca gerul...dumneaei se indulceste si se inmoaie usurel, intocmai ca o domnita fata in fata cu caii albi. In Grecia si in Roma Antica, inclusiv in Evul Mediu era binecunoscuta. Noi se pare, in secolul hypermarket-urilor si al mancarii "la plic" am uitat-o si o consideram "floare". (Motiv de amuzament la rafturi!).
Promit sa revin cu retete cu... kale (voi rade ghivecele in tura asta!) :))
Si iata ce-i pot frunzele:
Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energy | 117 kJ (28 kcal) |
Carbohydrates | 5.63 |
- Sugars | 1.25 |
- Dietary fiber | 2.0 |
Fat | 0.40 |
Protein | 1.90 |
Water | 91.20 |
Alcohol | 0 |
Caffeine | 0 |
Vitamin A | 13621 IU |
- lutein and zeaxanthin | 18246 μg |
Thiamine (vit. B1) | 0.053 mg (5%) |
Riboflavin (vit. B2) | 0.070 mg (6%) |
Niacin (vit. B3) | 0.500 mg (3%) |
Pantothenic acid (B5) | 0.049 mg (1%) |
Vitamin B6 | 0.138 mg (11%) |
Folate (vit. B9) | 13 μg (3%) |
Vitamin B12 | 0 μg (0%) |
Choline | 0.4 mg (0%) |
Vitamin C | 41.0 mg (49%) |
Vitamin D | 0 μg (0%) |
Vitamin E | 0.85 mg (6%) |
Vitamin K | 817.0 μg (778%) |
Calcium | 72 mg (7%) |
Iron | 0.90 mg (7%) |
Magnesium | 18 mg (5%) |
Manganese | 0.416 mg (20%) |
Phosphorus | 28 mg (4%) |
Potassium | 228 mg (5%) |
Sodium | 23 mg (2%) |
Zinc | 0.24 mg (3%) |
Percentages are relative to US recommendations for adults. Source: USDA Nutrient Database |
http://feeds.feedburner.com/AventuriCulinare