contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Rasucita Cu Mac

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Probabil ca multi dintre voi stiti deja de provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, un proiect initiat de Gina, la care i-au parte mai multi bloggeri iscusiti. Printre acestia ma numar si eu.. desi prea iscusita nu-s.. :P 
Chiar si-asa, luna asta s-a nimerit sa fiu si gazda, si am avut obligatia de a alege o tema.. Iar eu le-am provocat pe fete sa pregateasca aluaturi, fie ele dulci sau sarate. Pentru provocare eu aduc aceasta rasucita cu mac, pe care bunica mi-o facea cand eram mica, din aluat de cozonac, cu diferite umpluturi dintre care si cea de mac.
 
Ingrediente:

Aluat:
500 g faina
250 ml lapte
6 linguri pline zahar
5 oua prepelita (1 ou gaina)
10 g drojdie proaspata
50 g unt topit
coaja rasa de lamaie
ulei pentru framantat
Umplutura:
200 g mac (jumatate macinat, jumatate intreg)
200 ml lapte dulce
120 g zahar
1 esenta vanilie
Ptr. uns:
2 oua prepelita


Mai intai am pregatit aluatul: laptele impreuna cu zaharul l-am incalzit pe foc, amestecand mereu pana ce zaharul s-a topit, iar cand a devenit caldut l-am pus peste drojdie. Untul l-am topit si l-am lasat sa se racoreasca. Faina am cernut-o intr-un bol, apoi am adaugat untul topit si racit, sarea, ouale, si am amestecat. Am adaugat si amestecul de laptele si drojdie, caldut, apoi coaja de lamaie. Am framantat un aluat moale si elastic, pe care l-am lasat la crescut pentru jumatate de ora.
In aceasta perioada am pregatit umplutura: intr-o craticioasa am pus macul jumatate macinat, jumatate intreg, laptele, zaharul si esenta de vanilie si am lasat sa fiarba cca 20 minute.
Cand aluatul a crescut, l-am intins cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara, peste care am pus umplutura. 
Am rulat, iar sulul l-am rasucit unind capetele. Am pus intr-o tava tapetata cu hartie de copt, si am mai lasat la crescut jumatate de ora. 
Am dat rasucita la cuptor la 1800C, pentru 1 ora. Cu 10 minute inainte, am uns cu 2 oua de prepelita batute.
 Pofta buna va doresc!