contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Răsturnată Cu Pere

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Luna aceasta gatim cu pere si vinete. Asa ne indeamna Betty, cea care gazduieste luna aceasta Provocarea lunii septembrie Dulce Romanie.
DSC02651
Imi trece prin cap sa fac o prajitura cu pere; daca tot se coc frumusel in copac, de ce sa le las acolo? Zis si facut, merg hotarata in gradina si revin cu cateva pere...
DSC02612
Dupa ce le spal si are loc sedinta foto ma apuc de prajitura propriu zisa, pe care o execut cam dupa ureche :)
Astfel incat astern pe masa de lucru urmatoarele ingrediente:
2 pere, gata ferchezuite, pozate, etc...
100 g unt (aproximativ),
6-7 linguri zahar,
5 oua,
150 g zahar,
un praf de sare, esenta de vanilie,
140 g faina,
10 g cacao,
250 ml frisca lichida,
200 g crema de branza Philadelphia + 2-3 linguri zahar pudra.
Tai perele in doua, scot casuta samburilor si le feliez destul de subtire; ung o cratita cu unt, presar 4 linguri de zahar, asez feliile de pere (dupa cum mi-a venit), mai presar deasupra 3 linguri de zahar si imprastii peste pere restul de unt taiat bucatele.
DSC02614
Introduc vasul cu pere in cuptor si ma apuc de blat.
Eu am lasat vasul in cuptor cat m-am jucat cu blatul dar a fost prea mult, ca timp; cam 15-20 minute ar fi suficient, cat sa se inmoaie perele un pic si sa se formeze siropul. Cum am lasat vasul ceva mai mult in cuptor nu am avut asa mult sirop...
Mixez ouale cu un praf de sare, cu zaharul si esenta de vanilie 20 de minute, timp in care ouale isi maresc volumul si se deschid la culoare. Adaug apoi in reprize faina cernuta impreuna cu cacaua, amestecand usor, cu o lingura de lemn, de jos in sus.
Compozitia aceasta o torn peste perele care plutesc in sirop, nivelez si introduc vasul iar in cuptor, pentru alte 25 de minute. Pentru siguranta fac un test al scobitorii. OK!!
Scot cratita din cuptor, asez deasupra ei platoul de servit, apuc cratita de torti concomitent cu marginile platoului si cu o miscare ferma (indelung studiata :)) ) intorc ansamblul astfel format cu fundul in sus.
V-au ramas in urma cateva felii de pere? Nu-i nimic. Le extrageti din cratita si le asezati peste blat (daca lasam cratita cu pere mai putin in cuptor, la inceput, nu cred ca mai aveam surprize).
DSC02629
Ma simt nevoita sa prepar repede un sirop; am mai insiropat putin blatul, la noi si asa asta e vrerea poporului: blat insiropat cat se poate :)
Bat frisca (cam prea mult, nu stiu ce am avut la prajitura asta... inclusiv am dat sa scot cratita fierbinte din cuptor fara manusi, mi-am dat seama... hmmm... destul de repede).
Separat, mixez crema de branza cu zaharul pudra si apoi o incorporez in frisca.
Asez frisca peste rasturnata mea, cat mai neglijent posibil.
DSC02655
(Iaca si un colt de para ce scoate nasul de sub cusma de frisca...)
Decorez cu frunze de menta si cu niste sticsuri invelite in ciocolata.
Bonus: stropesc prajitura cu putin sirop de zmeura, home made (destul de bine inchegat).
DSC02667
Si o feliuta...
DSC02663