Rasol De Peste Alb (bonus, Sos De Chiftelute Marinate)
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Nu dati cu scaunul in pianist, unu la mana ca multi ati pus retete de porumb fiert, doi la mana, ca sunt niste chestii care fac rasolul de peste mai bun. Stiute de cei care activeaza in zona bucatariei, dar, hei, nu toti trebuie sa aiba pasiunile noastre si poate chiar cauta ceva pe net, da?
Dupa scriptele scenaristilor de la Two stupid dogs, sa zicem asa: but first … sa va zic un sos bun pentru chiftelute marinate.
Da normal, contine alergeni, pentru ca vedeta sosului este telina. Despre chiftele, nimic deosebit, compozitie super banala de carne, oua, ceapa, usturoi, verdeata si condimente. Atat, fara paine, morcov, cartof.
Despre sos, apai am pus la fiert asa: ceapa, morcov, multa telina, sare, piper. Am pasat totul cu pasta de tomate, am mai pus boabe de piper si doua foi mici de dafin, putin vin alb si am plonjat chiftelutele in sos. Si da, sosul de telina pentru chiftelute marinate, este foarte bun.
Revenim la rasolul nostru. Sigur ca puteti alege orice peste alb va place, in general la rasol (su la abur) mie nu imi place pestele gras, gen somon sau pangasius (inca nu sunt sigura ca ce se scrie despre pangasius e real, am vazut salbatic in Tailanda o droaie, chiar le-am dat sa manance pita). Oricum, peste alb poate insemna ce vreti voi, slab sa fie.
Mie imi place fileul asta de Alaska Pollock, neam de cod, de fapt in general imi place pestele oceanic pescuit. Bineinteles ca macroul nu are ce cauta in ecuatia rasolului, e gras.
Codul e slab, e gustos, cel din imagine e si portionat cum trebuie, ajutand si faptul ca in cutia de 400 de grame sunt patru bucati a cate o suta. A, daca aveti cash de calcan, stiuca, salau, bravo, normal ca merge excelent.
Mai intai fac o supa de legume, apa cu sare si zarzavat (ardei, ceapa, morcov, albitura). Cand e fiarta de obicei pun pestele pe un gratar (se face in apa sau la aburi de supa, dupa chef, acum l-am pus in apa). Cat fierbe pestele numai bine las si doi dovlecei si un cartofior acolo ca sa am garnitura, acum depinde de fiecare ce vrea si cum vrea, desigur.
O marunta observatie, ca mi-au trecut destul de multi pesti prin mana. Prefer la pestii care nu-s de pe la noi, sa iau congelat. Are dezavantajul unei glazuri de gheata, desigur, dar fiind congelat rapid, este mult mai “proaspat” decat doradele pe care le cumparati pe gheata. Sa va iasa din cap ca dorada, somonul si alte bazdaganii sunt proaspete, sunt decongelate binemerci si, numai matele mele stiu, cat de “proaspat” este, de iti trece mana prin carne.
Congelarea rapida a pestelui are un mare avantaj, nu apuca sa se formeze cristalele de gheata care distrug masa celulara, pestele dezghetat fiind greu de deosebit de unul proaspat, cum a demonstrat si la legume si fructe in nenumarate randuri Heston.
Daca tot va mananca sa cumparati la pret de dumping cadavrele alea descompuse vandute ca peste proaspat, traba voastra, eu de cand am avut de lucru inclusiv cu distribuitori de pastravi, nici pe ala nu il mai vreau “proaspat”.
Oricum ar fi, e mai gustos pestele, congelat sau proaspat, lasat nitel cu sare la frigider inainte de a fi gatit.
Urmeaza dupa aceea doar sa il puneti in cosulet (sau sita, sau nu) si cam in 10-15 minute e gata.
Cu ce legume din supa il mancati, treaba voastra, mie imi plac cam toate, amestecul de ulei de masline cu lamaie face toata treaba surplusului de sare (stiu, am mai scris), adica in afara de ce a fost la fiert, mie nu imi mai trebuie in plus.
Si, ca sa fie treaba oabla, am facut si un mujdei de regim, iaurt cu usturoi si ulei de masline, atata. Este o gateala simpla si buna, daca tii seama de cateva chestiuni. Cat despre dorade proaspete, cand o sa se aclimatizeze in marea neagra sau cand o sa vad eu cum vine pestele de viu cu avionul, o sa cred.
Exista posibilitatea de a se aduce peste mai exotic proaspat, dar ma indoiesc ca si-ar permite cineva sa plateasca atat cat ar face el, ca sa ajunga in cateva ore, plus pierderile, ca daca nu se vinde, nu mai e proaspat, nu?
Codul (alaska ala) este foarte gustos si are toti omegii vietii.
rororo