Ramadan Karim Sau O Noua Provococare - Briose Cu Fistic
articol scris de Pasiunesiculoare blog Pasiunesiculoare
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Luna aceasta am avut placerea sa rasfoiesc si cu mai mult interes si drag "paginile" lui Simplu si bun, un blog tare interesant cu imagini minunate si retete interesante.
Ii urmaresc de ceva timp pe Daiana si Cosmin si pusesem ochii pe cateva retete,dar zilele trecute o alta mi-a atras atentia.Intamplare sau nu, am ales Briosele cu fistic si abia azi am vazut ca a inceput Ramadan-ul si iara pura intamplare postez aceasta reteta dupa apusul soarelui.
Chiar ieri ma gandeam ca as putea sa-mi cumpar niste baclava,apoi mi-am adus aminte de reteta asta care m-a facut sa las de-o parte baclavalele pe care le iau cam de 4 ori/an de la un magazin turcesc si sunt divine.
Eu am facut o cantitate mai mica, ca-s singura doritoare de astfel de dulciuri,asa ca am sa scriu cantitatile folosite de mine .
25 gr fistic crud
30 gr faina (tip 630)
30 gr gris integral
3 oua
1 lingura zahar
coaja rasa de la o portocala netratata
Din pacate n-am avut in casa decat 25 gr de fistic,desi eram convinsa ca am mai mult si cum la noi nu este nimic deschis duminica am folosit atata cat aveam.
Am inlocuit faina formala cu cea de spelta si grisul normal cu cel integral.
Am separat albusurile de galbenusuri, dupa care am batut "bat" albusurile cu un strop de sare si jumatate de lingura de zahar.
adaugand pe rand: faina, grisul si fisticul macinat, amestecand usor cu ajutorul unei palete
Iar la final am adaugat galbenusurile frecate separat cu restul de zahar si jumatate din coaja de portocala
Dupa ce toate ingredientele au fost incorporate adaugam in forme pe care le ungem dupa caz.Eu am avut de silicon,asa ca am pus compozitia direct in ele, dar trebuit avut grija sa nu umplem formele.
Mie mi-au iesit 6 forme , plus inca 1. Le-am dat la cuptorul preincalzit la 175 grade pentru 30 de minute. Intre timp am pregatit siropul din: 250 ml suc portocale proaspat stors 100 gr zahar
Am pus intr-un vas sucul, zaharul si restul de coaja de portocala lasand sa fiarba la foc mic pana zaharul se topeste si incepe sa se ingroase putin. Cand briosele sunt gata, le scoatem din cuptor si turnam siropul peste ele direct in forme, astfel incat sa se acopere spatiile dintre forma si briose.
Se adauga sirorpul pe parcurs ce este absorbit de briosa si se lasa in jur de 10-20 de minute in functie de cat de insiropate le doriti. Le-am servit alaturi de un amestec facut din: 150 gr smantana de frisca 100 gr iaurt gras(tip grecesc)
Daca doriti puteti servi alaturi si o cafea turceasca, o narghilea...
Din punctul meu de vedere mergeau si mai insiropate
dar cu ceva sirop extra pe langa merg super, iar iaurtul cu frisca.. yumi
Odata la cateva luni merge sa ne infruptam din asa dulcegarii, nu-i asa?
Pentru cine mai doreste, o portie mica tot se mai gaseste.
Asadar daragii mei inchei aici si va urez Ramadan Karim celor ce tineti Ramadan-ul.