Ragout De Cosos Si Ciuperci
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Astazi o sa scriu despre o mancare de "categorie grea".
Nu pentru ca e greu digerabila sau s-ar face greu ... am numit-o asa pentru ca e o raritate extrem de pretioasa.
Pretioasa precum cocosul din care e facuta. :)
Sigur , se poate prepara si cu pui de la magazin, insa n-o sa egaleze niciodata gustul celei facute cu cosos crescut in ograda.
In copilaria mea am avut parte poate prea des de mese preparate din carnea orataniilor din curte. Mama mereu avea curtea plina de tot felul de inaripate , care sfarseau prin oale catre sfarsitul fiecarei saptamani.
Asa era regula atunci.
Acum, in curtea de la bloc cresc balarii cel mult...iar mama se plimba prin alte curti si gradini , dincol' de tarmuri .
Norocul meu e cu mama soacra, care pastreaza de fiecare data si pentru noi cate o pasare crescuta de ea.
Pun mare pret pe tot ce primim...cat inca mai primim.
Imi stabilesc cu atentie fiecare fel pe care imi doresc sa-l prepar .
Asa am ajuns si la acest RAGOUT pe care il prepara si francezii si italienii si altii. Chiar si noi il preparam des, dar ii spunem TOCANA.
Pentru ca, pana la urma asta si este, o tocana.
Il face special adausul de arome si condimente si chiar legumele care i se adauga, insa nu e mai complicat de preparat ca o tocana.
Haideti sa va arat cum decurg lucrurile ...
Mai intai am pregatit materia prima :
4 bucati de carne de cocos, respectiv pulpele inferioare, o pulpa superioara si jumatate de piept dezosat
500 g ciuperci brune
2 cepe mari
un ardei ( era fain rosu, mai gras, dar asa s-a nimerit sa am )
250 ml vin de coacaze negre
pudra de cacao - o lingurita cu varf
praf de lemongrass
fulgi de chili
3-4 linguri de ulei ( + grasime de la cocos daca are )
5 linguri de faina
sare si piper dupa gust
Am pus la incins intr-o tigaie incapatoare uleiul si grasimea de cocos ( 3-4 jumere ) , am dat carnea prin faina si am perpelit-o sub capac pana s-a rumenit ( 5 minute)
Am adaugat peste carne ceapa taiata si ardeiul , am pus o lingurita de sare si le-am sotat impreuna .
Cand ceapa s-a inmuiat am adaugat vinul si pudra de cacao.
Le-am amestecat bine si am lasat mancarea sa fiarba la foc mic pana s-a evaporat vinul.
Apoi am adaugat 500 ml apa fiarta , jumatate de lingurita de fulgi de chili ( daca va place mai iute, puteti pune mai mult ) , o lingurita de pudra de lemongrass si cca jumatate de lingurita de piper negru.
Am lasat iarasi mancarea sa fiarba acoperita , la foc mic , pana a scazut lichidul si s-a patruns carnea .
Trebuie sa verificati daca e patrunsa carnea dupa ce se evapora prima tura de apa. In caz contrar, mai adaugati o tura de apa si lasati mancarea sa se gateasca pana se patrunde carnea asa cum o doriti.
Apoi am adaugat ciupercile spalate... am verificat daca mai e nevoie de sare sau piper...am acoperit tigaia si am lasat mancarea sa se gateasca in continuare.
Intre timp m-am ocupat de pastele garnitura ... pe care le-am fiert conform indicatiilor de pe ambalaj.
La cca o jumate de ora dupa ce am adaugat si ciupercile, sosul a scazut exact cat trebuia, iar mancarea parea gatita indeajuns.
Am oprit focul si am lasat-o sa se odihneasca 10 minute.
Am repartizat fiecaruia portia lui si ne-am infruptat :)
Asta a fost portia mea :
In concluzie...
mi-a placut mult si am savurat-o pana la ultima picatura de sos.
Cand mai prind ceva pasaret de la curte , RAGOUT o sa ajunga .
Cacaua am adaugat-o ca sa ingros sosul, dar si pentru aroma ...se practica, deci nu-i pacatul meu ;).
Combinatia de arome si condimente m-a fascinat...gustul final e rafinat si profund in acelasi timp.
Nimic nu e prea ostentativ... aromele par "culese" din acelasi pom ;) iar buchetul final demn de aruncat dupa viitoare mirese ;).
Sfat (uri) pentru voi :
daca nu aveti pui de la curte, puteti sa folositi pui de cumparat.
Orice pasare veti baga in oala insa , nu va asteptati sa se gate prea repede, e o mancare "mancatoare" de timp...deci se face cand esti deja satul :), pentru ca dureaza.
Tineti focul de sub oala inspre mic, dar constant .
Oala e bine sa fie mai tot timpul acoperita, pentru ca e nevoie de abur care sa inabuse carnea .
Daca aveti intrebari suplimentare , lasati-le la comentarii... va voi raspunde cu placere :)
FITI BINECUVANTATI ! :)