Racituri (piftie)
Sursa Racituri (piftie)
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
La sfarsit de iarna (sper eu :P), va aduc inca o reteta traditionala, pe care nu am mai savurat-o de mult :)
Asta e varianta noastra, asadar...si sper sa va placa!!!
Ingrediente:
- 1 jumatate de cap de porc (cu tot cu ureche)
- 3, 4 picioare de porc
- 3, 4 limbi de porc
- 300-400 g. pulpa de porc
- apa cat sa acopere bine ingredientele
- sare dupa gust
- boabe de piper
- 1 ceapa mare
- 1 capatana de usturoi
- 4, 5 morcovi
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- 1 telina mica
- 1 jumatate de ardei rosu
- 2, 3 catei de usturoi pentru aroma (se adauga la final)
- 2, 3 foi de dafin (optional)
Mod de preparare:
Se spala in mai multe ape picioarele, limbile, capul si carnea de porc. Se aseaza apoi intr-o oala incapatoare, cu atata apa cat sa treaca (cu minim doua degete) peste ele.
Se pune totul la fiert, la foc mic, impreuna cu sarea si se spumeaza ori de cate ori este nevoie. Se adauga boabele de piper, ceapa, cateii de usturoi (intregi), ardeiul si zarzavaturile pentru supa. Se lasa la fiert cca. 3 ore sau pana cand carnea se desprinde usor de pe oase...de-abia atunci e gata!
Eu am preparat raciturile seara, asa ca am lasat totul pana a doua zi, cand am putut foarte usor sa le degresez:
Se pune totul, din nou, la foc, pana cand se infierbanta supa:
Se scot apoi carnurile, iar in zeama ramasa se adauga usturoiul dat prin presa (macinat) si foile de dafin. Se lasa sa mai dea cateva clocote dupa care se strecoara.
Carnea se taie in bucati potrivite si se aseaza in castroane. Daca vreti ca raciturile voastre sa fie pe langa gustoase si decorative :P, asezati langa bucatile de carne si felii de morcov.
Turnati deasupra zeama strecurata, usor, sa nu se "tulbure" compozitia :))
Se lasa la rece cateva ore si se pot servi. Se poate adauga si un praf de boia dulce deasupra fiecarei portii ;)
Eu, insa, nu m-am oprit aici :P
Am deztelenit, usor, cu varful unui cutit marginile piftiei:
...am asezat o farfurioara deasupra vasului si l-am rasturnat, brusc:
Am obtinut o cupola (mult mai) apetisanta :))
...si parca si mai gustoasa :P
P.S. In mod normal, raciturile, imediat dupa ce sint fierte, se degreseaza, si se formeaza portiile (in castronele, farfurii, etc.)
Mie, pentru ca "compozitia" a stat toata noaptea (am avut de lucru si cu coliva), nu mi-au iesit atat de limpezi portiile, dar nu ne-a deranjat catusi de putin :P