"salam" Glazurat Din Cozonac
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Din colectia Delicii in bucatarie, Deserturi cu ciocolata, Biblioteca Adevarul, Ed.Adevarul Holding, 2011 am ales sa prepar aceasta delicioasa si simpla reteta, plus ca nu puneam cuptorul la treaba. De fapt, nu transpiram iar ca un cal pe o caldura de 60 de grade!! Cred ca vara asta a fost mai fierbinte ca in Iad si caldura sufocanta de-acum va face din luna octombrie, iunie. In fine...
E o prajitura rece deci, cu ciocolata, la care am adaugat eu lapte condensat si fructe uscate, ciocolata neagra si fulgi de migdale plus altele, in reteta nu erau, si se cereau 500g de cozonac, dar eu am folosit aproape 400g.
Adevarul e ca m-am gandit la aceasta reteta doar dupa ce-am vazut si cumparat din Auchan o punga de 200g, cu 5 bucati de cozonac, sub forma de chifle, cu doar 1.99 lei. Asa ca am luat doua pungi ;-) Apoi am consultat cartea mea trasa la xerox si acest "salam" a fost prima mea alegere, desi sunt vreo 5 retete cu cozonac. Pe una dintre ele urmeaza sa o prepar maine, pentru ca sunt prea bune, zau.
Ah, si mai trebuie sa spun ca prima poza de sus am postat-o pe facebook si le-am dat prietenilor mei tema de gandire cu privire la continut, adica "ghici, ciuperca, ce-i?".
Dupa lungi dezbateri si cu ajutor, o prietena de-a mea, bucatareasa, a ghicit ca acest "salam" e facut din cozonac. Si vroia sa se dea batuta, dar n-am lasat-o ;-) Te pup, Gilda :*
Sper ca acest "salam" de cozonac sa aiba acelasi succes ca si "Salamul" de biscuiti alb ;-)
Ingrediente:
350g-400g cozonac(panettone),
200g ciocolata alba,
100ml lapte condensat,
150ml frisca lichida,
100g fructe uscate(caise, banane, cirese),
50g ciocolata neagra,
50g migdale,
1 lingura esenta de portocale Dr.Oetker,
1 lingura coaja de portocala.
Pentru glazura:
50g unt,
3 linguri cacao,
3 linguri lapte,
1 lingura ulei,
100g zahar,
4 patratele de ciocolata neagra..
Mod de preparare:
1.Rupe cozonacul bucati, pune-l intr-un castron,
toarna peste el laptele condensat si frisca batuta
si lasa-l sa se imbibe.
Adaugati esenta de portocala si coaja de portocal(nici astea nu erau in reteta, dar vroiam sa aibe gust si aroma prajitura mea ;-)
Adaugati fulgii de migdale, fructele uscate si ciocolata neagra taiate in bucati mici,
Topeste ciocolata alba la bain-marie, pune-o peste cozonacul inmuiat
Imbraca o forma de cozonac cu folie alimentara si toarna compozitia.Apasa ca sa nu ramana goluri de aer,
apoi acopera si inchide bine cu folia alimentara ce depasesete marginile. Pune forma in frigider sa se odihneasca 15 minute. Eu am terminat seara, asa ca am lasat-o peste noapte.
Pentru glazura. Pune intr-un ibric, la foc mic, cacaua, zaharul, untul, laptele si uleiul pana cand se topeste zaharul. Eu am mai adaugat si patru patratele de ciocolata neagra ca sa fie mai consistenta.
Toarna glazura calda peste "salamul" scos din forma si folie.
Presara pe toata suprafata seminte de pin prajite sau pune din loc in loc cirese confiate, asa cum am facut eu ;-)
6.Serveste "salamul" taiat felii
si decorat cu frisca...scrie in carte. Noi am renuntat la frisca :P
Minunat a fost, sincer va spun, plus ca ne-am batut pentru ciresele de pe tort :D hi,hi :D
Trebuie sa-l incercati, apoi cand serviti pe cineva cu o felie, puneti-l sa ghiceasca din ce e facut.
Pun pariu ca nu o sa ghiceasca, chiar daca o sa termine de mancat felia ;-)))
Doar o sa spuna ca e foarte buuuun!!!!