contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

"duminica Alaturi De Prieteni" - Ramen Cu Baza De Peste Si Miso De La "kiss The Cook"

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Cand am descoperit eu blogul "Kiss The Cook" nu stiam nimic despre cine il scria. Mi-a atras atentia o reteta cu ingrediente deosebite, cred ca era tarta cu soc. Era ceva ce mi-ar fi placut si mie sa fac. Mai apoi am fost fascinata de poze si de modul in care era spusa toata povestea retetei prin ele. A trebuit apoi, neaparat, sa vad cine scrie minunatiile alea si m-am amuzat de povestea genezei blogului. Foarte frumos si cu umor scrisa. Si uite asa am inceput s-o cunosc pe Catalina si sa-mi placa de ea din ce in ce mai mult. Iar dupa ultimele zile (in parte petrecute impreuna), pot sa va spun cu mana pe inima ca e o fata de milioane. Care nu numai ca gateste foarte bine, dar are si un suflet deosebit. Daca nu i-ati vizitat blogul inca, trebuie neaparat s-o faceti. Tot ceea ce gateste ea (impreuna cu Ana si uneori Juha) e simplu, dar niciodata monoton. Chiar si pentru intalnirea noastra duminicala ne-a adus o specialitate japoneza, pe care o puteti face foarte usor cu ingrediente ce se gasesc la noi.



Ramencu bază de peşte şi miso
Când Brînduşa m-a întrebat dacă vreau să particip la “Duminica alături deprieteni” nu am stat prea multpe gânduri. Mai ales pentru că în ultima vreme am avut ocazia să ne şicunoaştem mai bine cu bune şi rele :)
Iar felul de mâncare ales pentru această ocazie este chiar unulcare servit cu prietenii este şi mai savuros. Ramen.
Despre ramen amai scris Juha într-un post anterior, când mânat de curiozitatea de a încercasă producă acest fel de mâncare aflat pe lista preferatelor noastre, s-aînarmat cu răbdare şi l-a gătit voiniceşte.
De data aceasta, carnea folosită pentru bază fiind peşte,pregătirea supei durează ceva mai puţin.
Aşadar, tocmai pentru că de data aceasta s-a pregătit mai uşor şi pentru că amhotărât ca de ziua mea să petrec cu prietenii apropiaţi o seară japoneză, amales următorul menu: felul I de care s-a ocupat Ioana care a pregătit mult mult şi bun bun sushi,felul II- ramen de peşte sau porc (la alegere) iar desertul a fost un tort cumatcha, litchi şi mango.
Ca să nu asudaţi prea mult la cratiţă chiar în ziua petrecerii (adică nufaceţi ca mine), cel mai bine e săpregătiţi baza de peşte cu o seară înainte. Iată ce ar fi de făcut.

Ingrediente pentrusupa de peşte (8 persoane +1,5 L de supă lăsată la congelator pentru altădată)
2 căpăţâni mari depeşte (sau şiri, cozi)- euam găsit şi folosit somon
3morcovi mici
2 cepe albe medii
1 fir de praz (partea albă)
2fire ţelină verde (apio)
3fire lemongrass
1varză mică (albă ar fiideală altfel vă iese supa cam roz- vezi mai jos :) )
1bucată mică de ghimbir
2 căpăţâni de usturoi
150 ml mirin sau sake
miso- 2 plicuri mari (ajung pentru 8 persoane)
100 g creveţi mici decorticaţi
Garnituri ce pot fiutilizate (la alegere):
tăiţei de orez (sau tăiţei Udon- de grâu dur)
2legături mici de ceapă verde
2 legături ridichi de lună
1 ridiche albă japoneză (daicon) mică
ocutie mică de boabe de porumb (125 g)
50g ciuperci shiitake deshidratate
20 g ciuperci trâmbiţa piticului
200 g ciuperci champignon
200 g somon afumat sau marinat (la alegere)
8ouă
1 mână de alge wakanabe deshidratate
100 g creveţi mici decorticaţi
lăstari cruzi sau conservaţi de mugo, ceapă, lucernă etc
Pregătirea supei în sine nu este mare filosofie. Se pun cam 4 lde apă într-o oală încăpătoare. Se pune oala pe foc.
Se taie lemongrassul în bucăţi mai mici, ghimbirul se curăţă decoajă şi se zdrobeşte niţel. Se pun ambele în oală. 

Se curăţă şi spală morcovii, ceapa, prazul, se taie bucăţi maimici şi se bagă şi ele în oală. Căpăţânile de usturoi se taie în jumătăţi şi sepun cu tot cu coajă lângă celelalte legume surate. Varza se curăţă de primelefoi, se taie sferturi şi… da tot în oală trebuie să ajungă. 

Se adaugă mirinul/ sake-ul şi sarea. 

Se lasă să dea un clocot, se pun căpăţânile de peşte şi creveţiişi se lasă la fiert pe foc mic aproximativ o oră.

Se strecoară zeama şi se păstrează cam 2,5 litri de supă. Restulse poate împărţi, pune în punguţe şi lăsa la congelator pentru o dată viitoare.

În ziua servirii se pregătesc garniturile după cum urmează:ciupercile dacă nu sunt proaspete se lasă la hidratat în funcţie de cerinţe dela 40- 60 minute. Se pot fierbe câteva minute apoi într-o zeamă făcută din apă,soya, anason şi ghimbir (vezi reţeta de aici )
Ouăle se fierb tari, se curăţă de coajă şi se taie jumătăţi sausferturi. Se pot lăsa ca atare sau fierbe împreună cu ciupercile în sosulprezentat mai sus.
Ridichile de lună şi ceapa verde se spală, zvântă şi se taiefelii cât mai fine.
Ridichea japoneză se curăţă şi se taie făşii.
Algele se hidratează. Atenţie! Nu puneţi multe, îşi dublează, chiar tripleazăvolumul.
Somonul se taie fâşii subţiri.
Creveţii se răsucesc de câteva ori în ulei încins alături de fulgi de ardeiiute uscat şi usturoi.
Tăiţeii de orez se pun într-un vas adânc şi peste ei se toarnă apă clocotindă.Se lasă cam 2-4 minute şi apoi se scurg.

Înainte de servire supa de peşte se încălzeşte puternic şi seadaugă plicurile cu pastă de miso.
În bol se pune o porţie de tăiţei, se toarnă ramenul, se adaugăgarnituri după gust :)

N-aş putea spune câte combinaţii s-au făcut în acea frumoasă şicaldă (de la prieteni, ramen şi vin fiert) seară de iarnă în care mi-amsărbătorit onorabila vârstă de 34 25 de ani. Ştiu doar că amfost copleşită şi fericită. Ana şi Radu, Ruxandra şi DanIoana şi VladIoana şi Sid, Ana şi Filip, Iulian şi Miha şi nu un ultimul rând Titel,le supergeek mi-au fost alături la bine şi la greu în lupta cu bolovani şicrăci din Rabbids , cu microfonul sau chitările la karaoke. Vămulţumesc dragii mei! Mulţumesc şi lui Juha care ne-a urmărit liniştit dinTampere :) /superkiss.

Iti multumesc si eu, Catalina ca m-ai adus alaturi de prietenii tai, la ziua ta (chiar si doar virtual). M-am sintit tare bine :) 
Si ramenul e DELICIOS! Pe incercate ;)

Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la [email protected]

O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses