Quiche Cu Gorgonzola Si Confit De Cimbru
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Astazi va prezint reteta preparatului cu care eu am participat alaturi de alte bloggerite la un eveniment ce a avut loc saptamana trecuta. Preparatul meu s-a numit quiche cu gorgonzola si confit de cimbru, o deliciosenie, parol! Am pregatit 100 de quichettes sau mini-quiche cu gorgonzola si confit de cimbru care au fost prezentate ca Invitatie la Paris asociate cu Busuioaca de Bohotin, Colocviu la Paris al celor de la Casa de Vinuri Cotnari si de pachetul turistic city-break la Paris, al agentiei Icar Tours. De fapt agentia Icar Tours a fost cea care a organizat acest mega-eveniment invitandu-ne si pe noi, food-bloggerii, ca parteneri. Dar mai multe despre Invitatie la aventura, povestim maine.
Azi : quiche cu gorgonzola si confit de cimbru!
Ingrediente pentru quiche cu gorgonzola si confit de cimbru
pentru aluat:
- 200 gr unt
- 250 gr faina
- 1 lingurita sare de mare
- putina apa rece
pentru umplutura:
- 150 gr gorgonzola
- 175 gr mascarpone
- 2 galbenusuri de ou
- 2-3 linguri whipping cream
- sare si piper
pentru confit:
- 15 unt
- 1 ceapa rosie
- 1-2 lingurite de zahar brun
- 1 1/2 otet balsamic
- 1 lingura frunze cimbru verde
Mod de preparare pentru quiche cu gorgonzola si confit de cimbru
Pentru aluatul de quiche framantati toate ingredientele, formati o bila de aluat pe care o dati la rece 30 minute, acoperita cu folie. Apoi scoateti aluatul si pe masa infainata intindeti cu sucitorul foaie de 1cm grosime.
Pregatiti formele de tarte/mini-tarte sau o singura tava mare de 26 cm. Din aluatul acesta va ies cam 24-26 minitarte. Cand spun mini, apai mini , adica folositi o tava cu 24 gaurele, speciala pentru minibriose, pt finger-foods. Ok. Taiati aluatul, puneti-l in formele respective unse cu foarte putin unt, intepati aluatul cu furculita si coaceti, la foc moderat, 160grade, pentru 10 minute maxim. Cuptorul incalzit dinainte, da?!
Intre timp preparati umplutura pentru quiche cu gorgonzola. Intr-un bol bateti galbenusurile cu mascarpone si adaugati sare, piper si whipping cream. Omogenizati bine si gustati. Potriviti de sare, insa nu trebuie sa fie crema sarata, ci doar sa aiba gust. Atat.
Scoateti tava cu tartele coapte si puneti in interiorul fiecareia cate o bucatica de gorgonzola. Deasupra puneti cate o lingurita din crema de mascarpone. Dati focul la mic si coaceti apoi pana se rumenesc usor deasupra, cam 20 minute. Scoateti si, cat sunt caldute, puneti deasupra fiecareia cate putin din confit-ul de cimbru.
Pentru confit-ul de cimbru va trebui sa va inarmati cu putintica rabdare si cu mare migala. Decojiti ceapa rosie si taiati-o solzisori extra-extra-fin. Intr-o tigaie puneti untul si cand s-a topit adaugati ceapa. Caliti-o usor, amestecand aproape continuu si constant, pana se inmoaie. Pe foc mic. Cam in 10 minute ar trebui sa fie perfecta. Nu va ingrijorati daca isi schimba culoarea, important este sa nu se arda, de aceea trebuie sa stati cu ochii pe ea si sa invartiti mereu. Bun. Apoi puneti zaharul brun si amestecati repejor, sa nu se arda. Trebuie sa se caramelizeze frumusel, insa nu trebuie ars. Adaugati otetul balsamic, aveti grija sa nu ispirati aburii )
Va spun din experienta, pe la 12 noaptea, asa, aburii aia te dau gata! Fierbeti totul la foc extra-mic, cam 20 minute. Amestecati si in timp veti vedea cum totul se transforma intr-o pasta, ceapa aproape ca nu se mai vede/simte. Asta e ideea. Dureaza mult, insa e demential. La sfarsit adaugati cimbru verde tocat marunt si trageti de pe foc. Puneti cate un varf de lingurita pe fiecare quiche.
E voila! Quiche cu gorgonzola si confit de cimbru! O deliciosenie, parol!
Seriti cald. Insa deliciul suprem e servita rece, alaturi de Colocviu la Paris, din gama Domenii.
Sunt superbe. Nu-i asa? Va invit sa le “coaceti” si-apoi sa veniti sa-mi povestiti!
Quiche cu gorgonzola si confit de cimbru, prezentata la evenimentul Invitatie la Aventura – Icar Tours, fotografia a fost publicata cu acordul proprietarului Marius Cristian
Multumesc lui Marius Cristian (aka Costachel) pe fotografia produsului de la eveniment.
Acest articol Quiche cu gorgonzola si confit de cimbru apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.