Quark
Sursa Quark
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cei care nu gasesc Quark si vor sa faca o prajitura cu brînza de acest gen, sigur se vor bucura de aceasta reteta. Quark-ul este o brînza cremoasa si extem de usoara din punct de vedere caloric. Daca nu ma însel are putin peste 1% grasimi. Ramîn si peste 2 L de zer, pe care îl puteti folosi la diferite retete. Quark-ul obtinut se poate folosi la dulciuri - prajituri, deserturi cu fructe sau chiar preparate picante, sarat pe crackers, sau pur si simplu pe pîine. Amestecat cu 2-3 lingurite de pireu de mar, banana... un desert bun si usor pentru cei mici.
Pentru a obtine 700 g Quark, avem nevoie de 4 L lapte batut(Buttermilch/Butter Milk). Laptele batut îl turnam într-o oala larga(nu înalta) si-l dam în cuptorul fixat între 55-60°C (nu preîncalzit) si-l lasam acolo aproximativ 10 ore.
Laptele batut pe care l-am luat de pe terasa, la început a avut 17 °C . Încet a ajuns la 55°C si asa s-a mentinut pîna la sfîrsit. Pe parcurs am mai deschis usa cuptorului, sa vad ce face laptele. Cu fiecare ora era tot mai închegat. Ultimele 2 ore vedeam zerul pe margine, cum devine tot mai clar, iar laptele batut devenea tot mai stabil/coagulat.
Am pus o plasa/tifon pe un castron, si cu o paleta cu gaurele am scos Quark-ul din zer.
L-am lasat la scurs peste noapte.
Dimineata.
Îsi pastreaza forma, dar e fraged. L-am întors din tifon într-un castron.
L-am probat imediat cu ceva iarba ciorii si sare! Foarte bun!