contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Puterea Vindecatoare A Sunetelor Din Natura

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Sunetele naturale
Dintre cele cinci tipuri de senzatii, sunetul reprezinta cea mai elevata forma de contact senzorial. Tocmai de aceea, ea este cel mai potrivit vehicul sau purtator de informatie. Sunetele reprezinta mijlocul cel mai potrivit prin care se realizeaza comunicarea in natura. Sunetul este insasi esenta comunicarii, nu doar in lumea umana prin limbajul articulat, ci si in lumea pasarilor, animalelor, pestilor si chiar in lumea insectelor si a plantelor.
Sunetele, organizate in ceea ce numim limbaj, asigura forme diferite de comunicare in lumea vie. In natura exista o permanenta "conversatie" intre fiintele si elementele care o alcatuiesc, insa cel mai adesea sunetele emise depasesc pragurile fizice sonore, accesibile fiintei umane din punct de vedere senzorial si de aceea noi nu auzim aceste sunete. Expresia "tacut ca pestele", spre exemplu, era valabila doar atunci cand nu se stia ca in realitate pestii sunt foarte galagiosi. Gasirea hranei, evitarea pericolelor, conduita de imperechere implica emiterea unor sunete specifice, dincolo de aspectul perceptiei auditive umane.
Constientizand lumea inconjuratoare doar in limitele in care ne-o releva simturile fizice, noi suntem inclinati s-o reducem numai la aceasta intindere. Insa realitatea (chiar si numai cea fizica) se situeaza mult dincolo de portile simturilor noastre.
Urechea umana este capabila sa perceapa sunete a caror frecventa se situeaza intre 16 si 20000 Hz. Sub aceasta scara se gasesc "infra-sunetele" si deasupra sa "ultra-sunetele". Nici unele, nici altele nu sunt auzite de om. Alte animale se folosesc de aceste sunete pentru comunicarea intre ele.
Delfinii se inteleg emitand sunete pe frecvente situate intre 150 000 si 155 000 Hz. Datorita acestei sensibilitati ei percep in apa obiecte foarte mici. Despre delfini se spune ca sunt foarte "palavragii" si ca vorbesc mai tot timpul. Datorita comunicarii ce se realizeaza prin ultrasunete lumea adancurilor nu mai este doar o lume a tacerii.
Alte vietati, fluturi sau insecte folosesc infra-sunete. De exemplu, aparatele pentru alungat tantarii se bazeaza tocmai pe imitarea sunetului de alarma al tantarului in registrul infrasunetelor.
Este deci usor de imaginat dimensiunea vacarmului sonor care exista in natura si de care urechea noastra este ferita prin determinarea precisa a spectrului de perceptie sonora.
De asemenea, si lumea plantelor este sensibila la sunete, atat din spectrul audibil cat si dincolo de acesta. Sunt cunoscute reactiile favorabile ale plantelor in prezenta unei muzici armonioase si dezaprobarea lor atunci cand sunt bombardate de sunete nearmonioase. Prezenta lor in natura neinvadata de obiceiurile nenaturale ale omului face ca ele sa se dezvolte armonios si sa fie fericite in mediul lor specific. Plantele genereaza si ele anumite sunete. Cresterea si dezvoltarea corpurilor lor vegetale este insotita de anumite sunete din domeniul infrasunetelor. Simpla trecere prin iarba, care declanseaza fosnetul binecunoscut al ierbii calcate, este pentru universul sonor al lumii vegetale intocmai ca o furtuna pentru universul sonor uman.
Chiar daca dupa aceste precizari constatam ca banda de frecventa a audibilului uman este restransa, totusi in acest spectru exista o mare bogatie de comunicare sonora.
Orice sunet trebuie sa aiba o sursa care sa-l genereze. Trebuie sa existe o anumita miscare sau vibratie care sa-l produca si sa-l intretina. Existenta sunetelor naturale armonioase este strans legata de preexistenta unor asa-zise programe sau fenomene care sa le genereze. Cel mai accesibil constant si care este generat de programul curgerii unui rau este susurul apei. in functie de modul de curgere, apa genereaza un sunet relativ constant.
Sunetul apei curgatoare este extrem de binefacator pentru fiintele umane care isi utilizeaza in mod preponderent sau chiar excesiv mintea senzoriala si intelectul. Sunetul constant patrunde in minte si astfel amplifica fluiditatea gandirii si ajuta foarte mult la indepartarea modurilor obsesive de gandire si a tensiunilor mentale datorate eforturilor intelectuale. Sunetul apei curgatoare confera totodata fiintei umane o stare de dinamism constant si induce echilibrul necesar realizarii actiunilor eficiente si de durata. Sunetul apei curgatoare de munte ne trezeste tenacitatea care este capabila sa mute muntii din loc.
O alta sursa sonora naturala este vantul. El genereaza sunete specifice, prin miscarea aerului antrenat sau sunete indirecte prin fosnetul frunzelor copacilor sau prin patrunderea in anumite locuri mai stramte. in general, sunetul vantului este caracterizat de variabilitate. Audierea lui implica perioade de ascultare atenta alternata cu perioade de cautare si asteptare. Audierea sunetului vantului are un rol stimulator.
Se adauga acestora sunetele generate de felurite fenomene ale naturii: tunetele, ploaia, furtunile si in special sunetele vietuitoarelor din natura. Cel mai accesibil si in acelasi timp cel mai placut urechii umane este cantecul pasarilor. Se spune ca pasarile nu canta nici pentru placerea lor nici pentru placerea noastra. Ele canta pentru a-si declara teritoriul. Cantecul pasarilor ne incanta pentru ca el ne ofera o poarta catre comunicarea cu lumea vie a naturii. Cantecul pasarilor reprezinta o modalitate de comunicare cu grupul, multe dintre semnificatiile sale fiind descifrate ca fiind anuntarea unui teritoriu ocupat sau chemarea iubitei. Cantecul pasarilor are adeseori valente afective pe care noi le putem recepta si care ne armonizeaza profund.
Dupa cele cateva exemplare oferite este important sa punctam faptul ca prin dinamizarea starii de receptivitate subtila elevata fata de sunetele naturale armonioase, noi vom beneficia totodata si de accesul la dimensiunea subtila informationala a semnificatiei lor. Mai mult decat celelalte tipuri de senzatii, perceptiile sonore se trezesc cel mai usor in fiinta semnificatii de ordin mental, psihic sau spiritual. Tocmai de aceea vom remarca faptul ca prin dinamizarea acestei disponibilitati de a asculta in mod superior natura in fiinta noastra se trezeste totodata posibilitatea accesului mult mai rapid catre nivelele inteligentei superioare.
Ascultand astfel sunetele naturale armonioase vom putea descoperi semnificatii pana atunci nebanuite si ne vom armoniza extraordinar de mult psihicul si mintea. Vom remarca o imbunatatire a creativitatii si a functiilor mentale si o mare forta vitala pe care noi am captat-o chiar prin intermediul sunetelor.
De exemplu, atunci cand un prieten ne vorbeste despre o stare de iubire pe care tocmai a trait-o plenar, acest sentiment ni se transmite si noua si noi suntem insufletiti de starea comunicata de el. In mod similar, si natura - prieten si ajutor al omului - ne comunica prin sunete, ipostazele minunate pe care le are. Ciripitul pasarilor ne spune parca: "Veniti in aceasta lume a libertatii si frumusetii", "Aici este loc pentru fiecare" sau sunetul cascadei ne transmite ca forta apei din adancuri poate genera o mare putere interioara. La fel, vantul ne comunica ce inseamna capacitatea patrunzatoare si forta dinamica a vietii, care poate patrunde in orice loc si care, in fiinta umana, ia forma entuziasmului.
Stiind ca intotdeauna, in fiecare sunet natural armonios se afla o semnificatie, noi vom fi din ce in ce mai mult atrasi de universul sonor al naturii. Vom descoperi astfel noi si noi surse de incantare, prin contemplarea celor mai variate sunete naturale armonioase.
sursa: ayurvedaromania.ro

Articol recomandat de inbucatarielacafea.blogspot.com