Pulpă De Miel împănată (cu Slăninuţă şi Usturoi)
articol scris de Marcel blog marcel-iorga.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Paştele a trecut!
Creştinii şi Ortodocşii au sărbătorit cu toate cele, conform tradiţiilor strămoşeşti. Ouă roşii dar şi albastre, verzi şi galbene - încondeiate, în foaie de ceapă, frunză de pătrunjel - preparate din carne de miel - ciorbă, friptură, stufat, drob - pască, cozonac...
Au petrecut fără menajamente şi românii noştri:
Creştinii şi Ortodocşii au sărbătorit cu toate cele, conform tradiţiilor strămoşeşti. Ouă roşii dar şi albastre, verzi şi galbene - încondeiate, în foaie de ceapă, frunză de pătrunjel - preparate din carne de miel - ciorbă, friptură, stufat, drob - pască, cozonac...
Au petrecut fără menajamente şi românii noştri:
sursa: YouTube (Prahova TV)
A trecut şi ziua de 1 Mai!
Ziua în care orice român uită de miel şi ouă roşii, uită de pască şi stufat şi se apucă de petrecere la aer liber (nu pot să spun că o fi şi "curat"!) prin păduri sau la marginea unei ape curgătoare. Căci aşa zice "obişnuinţa din moşi-strămoşi"! (hihihi).
Ziua în care orice român uită de miel şi ouă roşii, uită de pască şi stufat şi se apucă de petrecere la aer liber (nu pot să spun că o fi şi "curat"!) prin păduri sau la marginea unei ape curgătoare. Căci aşa zice "obişnuinţa din moşi-strămoşi"! (hihihi).
sursa: YouTube (Prahova TV)
Petrecerile poporului trebuie să continue, fără restricţii! Fără a dezvolta şi "instinctul" de civilizaţie (sper că ştiţi voi la ce mă refer! Şi dacă n-aţi "percutat", vă spun eu: munţii de gunoaie care rămân după fiecare ieşire la aer a românului nostru supereducat!).
Şi uite aşa, cu mic cu mare, cu căţel şi cu purcel, românaşul nostru pleaca hai-hui pe meleagurile mioritice, încinge renumitul grătar "naţional", şi îl umple cu mici, cârnaţi şi ceafă de porc. Alături, tronează în lada frigorifică sau în apa curgătoare, lada de bere! Ca să fie rece.....
Iar eu, mă întorc la tastatură, ca să scriu pe blog, după o săptămână de relaş total (e nu chiar... că am tot făcut una alta pe specific pascal, inclusiv preparate japoneze, indiene şi thailandeze - păcat că pozele, nu stiu de ce n-au ieşit calitativ! Trebuie să mai lucrez cu noul aparat de fotografiat!).
Şi ca atare, vă prezint astăzi, un preparat clasic pentru aceste sărbători pascale:
Pulpă de miel (cum îmi place mie să spun - pulpa dreapa spate) împănată cu o slăninuţă foarte gustoasă, usturoi şi presărată cu frunze de tarhon.
Ingrediente:
E greu de spus acum, cantităţile necesare, pentru că depinde de câte pulpe de miel găteşti, pentru câte persoane se pregăteşte masa şi ca atare, las această apreciere pe seama fiecăruia. Important să iasă gustos şi foarte fraged. Eu am folosit 3 pulpe de miel (cele din faţă şi una din spate!). Aşa că, scriu restul de ingrediente, fără gramaj:
* pulpe de miel
* slăninuţă afumată
* frunze de tarhon proaspete
* usturoi verde proaspăt
* căţei de usturoi
* ulei de floarea soarelui
* pastă de tomate
* vin alb sec
* foi de dafin
* sare şi piper după gust
* condiment pentru miel, din supermarket (producător Fuchs - le consider cele mai bune)
Preparare:
Pulpele de miel, le curăţăm de pieliţe şi tendoane. Le spălăm şi le ştergem cu prosoape de hârtie.
Le asezonăm pe toate părţile cu "Condiment pentru Miel", din pliculeţele de condimente care se găsesc pe piaţă (eu folosesc pe cele de la Fuchs).
Punem pulpele întro tava de copt.
Spălăm şi curăţăm usturoiul verde, curăţăm căţeii de usturoi, tăiem în bucăţele mici slăninuţa. Tarhonul îl trecem un pic prin apă rece, pentru eliminarea oricăror impurităţi şi îl tocăm mărunt.
Cu un vârf de cutit, facem incizii în pulpele de miel şi împănăm cu slăninuţă şi usturoi. Puteţi pune şi fire întregi de usturoi în interiorul pulpelor.
Ungem toată carnea de pe exterior cu pasta de roşii.
Tarhonul tocat, îl presărăm peste pulpe. Turnăm ulei de floarea soarelui peste pulpe, 2-3 căni de apă în tavă şi adăugăm foile de dafin. Acoperim tava cu folie de aluminiu.
În cuptorul încins la 200-220ºC, introducem tava cu pulpele de miel. Lăsăm la cuptor circa 90 de minute.
După care scoatem tava, eliminăm folia metalică şi adăugăm 1 cană de vin alb sec. Mai lăsăm la cuptor încă 30 de minute.
Dar din când în când, scoatem tava şi stropim cu sosul format în tavă, carnea de miel.
Când friptura este suculentă şi bine pătrunsă, o serviţi firbinte, cu orice garnitură doriţi. E delicioasă!
:)
Şi uite aşa, cu mic cu mare, cu căţel şi cu purcel, românaşul nostru pleaca hai-hui pe meleagurile mioritice, încinge renumitul grătar "naţional", şi îl umple cu mici, cârnaţi şi ceafă de porc. Alături, tronează în lada frigorifică sau în apa curgătoare, lada de bere! Ca să fie rece.....
Iar eu, mă întorc la tastatură, ca să scriu pe blog, după o săptămână de relaş total (e nu chiar... că am tot făcut una alta pe specific pascal, inclusiv preparate japoneze, indiene şi thailandeze - păcat că pozele, nu stiu de ce n-au ieşit calitativ! Trebuie să mai lucrez cu noul aparat de fotografiat!).
Şi ca atare, vă prezint astăzi, un preparat clasic pentru aceste sărbători pascale:
Pulpă de miel (cum îmi place mie să spun - pulpa dreapa spate) împănată cu o slăninuţă foarte gustoasă, usturoi şi presărată cu frunze de tarhon.
Ingrediente:
E greu de spus acum, cantităţile necesare, pentru că depinde de câte pulpe de miel găteşti, pentru câte persoane se pregăteşte masa şi ca atare, las această apreciere pe seama fiecăruia. Important să iasă gustos şi foarte fraged. Eu am folosit 3 pulpe de miel (cele din faţă şi una din spate!). Aşa că, scriu restul de ingrediente, fără gramaj:
* pulpe de miel
* slăninuţă afumată
* frunze de tarhon proaspete
* usturoi verde proaspăt
* căţei de usturoi
* ulei de floarea soarelui
* pastă de tomate
* vin alb sec
* foi de dafin
* sare şi piper după gust
* condiment pentru miel, din supermarket (producător Fuchs - le consider cele mai bune)
Preparare:
Pulpele de miel, le curăţăm de pieliţe şi tendoane. Le spălăm şi le ştergem cu prosoape de hârtie.
Le asezonăm pe toate părţile cu "Condiment pentru Miel", din pliculeţele de condimente care se găsesc pe piaţă (eu folosesc pe cele de la Fuchs).
Punem pulpele întro tava de copt.
Spălăm şi curăţăm usturoiul verde, curăţăm căţeii de usturoi, tăiem în bucăţele mici slăninuţa. Tarhonul îl trecem un pic prin apă rece, pentru eliminarea oricăror impurităţi şi îl tocăm mărunt.
Cu un vârf de cutit, facem incizii în pulpele de miel şi împănăm cu slăninuţă şi usturoi. Puteţi pune şi fire întregi de usturoi în interiorul pulpelor.
Ungem toată carnea de pe exterior cu pasta de roşii.
Tarhonul tocat, îl presărăm peste pulpe. Turnăm ulei de floarea soarelui peste pulpe, 2-3 căni de apă în tavă şi adăugăm foile de dafin. Acoperim tava cu folie de aluminiu.
În cuptorul încins la 200-220ºC, introducem tava cu pulpele de miel. Lăsăm la cuptor circa 90 de minute.
După care scoatem tava, eliminăm folia metalică şi adăugăm 1 cană de vin alb sec. Mai lăsăm la cuptor încă 30 de minute.
Dar din când în când, scoatem tava şi stropim cu sosul format în tavă, carnea de miel.
Când friptura este suculentă şi bine pătrunsă, o serviţi firbinte, cu orice garnitură doriţi. E delicioasă!
:)
Pulpă de miel împănată cu slăninuţă şi usturoi ... Done!