contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pui Tikka Masala Si Orez Parfumat Cu Sofran Si Anason

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

   Aveam o masa de facut cu citiva invitati de soi, astfel incat mi-am zis: "bai frate! e musai sa ii surprinzi, putintel". Asta intrucat i-am obisnuit cu cateva preparate mai "altfel" la mesele precedente... so, ....nu puteam cobora stacheta, nu-i asa?
   Astfel ca rasfoind Meniul Perfect (multumesc R.) am ales de acolo doua retete fabuloase pentru seara cu pricina. O Spata de porc la cuptor si niste cartofi cu rozmarin (recipe soon! :D) si un Pui Tikka masala care mi-a facut cu ochiul acompaniat de un parfumat orez cu sofran si anason. Mmmm...ce de-a miresme mi-am zis eu. A... si am mai facut si un Tort Alb, asta asa ca un deliciu de final, bonus la bonus :)
   Dar fratilor va spun cinstit: de puiul asta m-am indragostit! Totalmente si iremediabil! Vi-l prezint si voua in randurile de mai jos. Asa ca luati un pix si-o coala alba si notati. E de musai si de neintarziata facere si prefacere in bucatarioarele voastre. So, let's go!

   Asadar ingrediente:
pentru puiul tikka masala
  • 2 bucati de piept de pui mare, fara piele si os, taiate bucati potrivite
  • 1 ceapa mare
  • 2 ardei chili verzi, fara seminte
  • 2 bucatele ghimbir ras sau in lipsa 2 lingurite ghimbir pudra
  • 4 catei de usturoi curatati si pisati
  • 1/2 ligurita pudra de chilli
  • 1 lingurita seminte coriandru pisate
  • 2 lingurite de garam masala
  • 1 lingura zahar brun
  • 3-4 linguri pasta de rosii
  • 400 gr rosii taiate marunt
  • 2 lingurite curry
  • un pahar mic de iaurt
  • o mana de coriandru sau patrunjel tocat
  • sare de mare si piper proaspat macinat
  • ulei de nuca / arahide

 pentru Orezul parfumat cu sofran si anason
  • 400 gr orez
  • 600 ml apa rece
  • o priza buna de fire de sofran
  • 2 flori de anason stelat
  • sare de mare si piper proaspat
  • menta tocata pentru decor
   Intr-o tigaie incapatoare incinge uleiul de nuca/arahide si  adauga ceapa taiata julien. Caleste-o cateva minute pana ce devine moale si aurie. Adauga ardeii curatati de seminte si tocati marunt, ghimbirul ras (sau pudra) usturoiul curatat si pisat, semintele de coriandru pisate (in mojarul de granit, 10x my love!). Amesteca cu grija si cu bagare de seama si lasa putin la foc foarte mic 2-3 minute. Ai grija sa mai amesteci din cand in cand in tigaie. Altfel....te-ai lins pe bot! 
   Adauga peste, pudra de chilli, garam masala, zaharul (musai brun, altfel n-are fason!) adauga sare de mare si piper tocmai rasnit, gusta bine, minuneaza-te si lasa totul inca 1-2 minute amestecand asiduu, cu simt de raspundere. 
   Pune in tigaie pasta de rosii si rosiile tocate, lasand totul pe foc sa mai bolboroseasca vreo cateva minute. Nu stiu exact cate minute....cam cat ai timp rapid de-un smoke in balcon (no coffee, ca nu e timp :D). Trage tigaie de pe foc, pune tot acest amestec senzational intr-un blendar si da-i doua ture bune pana la omogenizare completa. 
   Sterge bine tigaia folosita mai sus, adauga iarasi putin ulei de nuca/arahide si cand e incins pune pieptul de pui. Pardon! mai inainte taie-l in bucati potrivite. Asa, adauga-le si prajeste-le pe toate partile, pana ce se rumeneste usor. Adauga peste, chiar la ultima tura de prajit, putina sare de mare si piper. Cand e numai bun (de halit) rumenit toarna peste sosul din blender si adauga praful de curry. Lasa sa fiarma la foc mic 10 minute. Pune iaurtul si coriandrul / patrunjelul tocat. 
   Serveste-l cald cu garnitura de orez.

   Pentru a face orezul parfumat procedati cam asa: clatiti orezul in mai multe ape pentru a indeparta excesul de amidon. Pui apoi orezul intr-o cratita, pui apa rece si asezonezi cu sare si piper. Pune o priza buna de fire de sofran, si 2 flori de anason stelat. Acoperi cu un capac potrivit si lasi la foc ultra-mic, sa fiarba cam 10-15 minute. Ia cratita de pe foc si lasa orezul sa se odihneasca sub capac, nestanjenit de nici un zgomot, timp de 5 minute.
   Afaneaza apoi cu furculita, pune-l in boluri, presara niste menta tocata deasupra si serveste imediat, langa puiul tikka. 
    E o chestiune care se cere a fi adulmecata, alintata si consumata cu mare admiratiune, cu papilele gustative aflate in extraz mistic.