Pui Sote – Julia Child Style

articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ne trebuie:
- pui - pulpe, piept ( 1 pulpa/ portie cred ca e suficient, nu?)
- 1 lingura ulei si 2 linguri unt sau cat este nevoie
- sare, piper, 1 –2 linguri de ierburi proaspete la alegere: busuioc, cimbru, tarhon sau o lingura de ierburi uscate
Reteta are doua faze:
1. Rumenirea carnii (circa 10 minute)
Spalam carnea de pui si o uscam bine si constiincios (ca daca nu e bine uscat, nu se rumeneste frumos) in prosoape de hartie absorbanta.
Intr-o tigaie antiaderenta, se incinge la foc moderat (eu am numit foc moderat momentul cand uleiul si unt sfaraiau in tigaie fara sa improaste nervos in stanga si in dreapta si pe principiul asta am mers toata reteta)- spuneam deci ca am incins uleiul si untul pana cand acesta din urma s-a topit. Adaugam bucatile de pui cu pielita in jos, nu le inghesuim, trebuie sa fie lejere in tigaie. Cand puiul prinde crusta rumena, intoarcem cu o spatula pe cealalta parte. Iarasi precizez: focul sa fie potrivit in asa fel incat grasimea sa fie fierbinte dar nu sa arda improscand.


Pe masura ce bucatile de pui sunt gata, le scoatem pe o farfurie unde le asezonam cu sare, piper si ierburile foarte maruntite si ne pregatim sa o reasezam in tigaie. Daca untul deja folosit e prea ars, il putem inlocui cu unt si ulei proaspat, asteptam sa se incinga inainte de a adauga bucatile de carne.

2. Gatirea propriu-zisa (circa 20 – 25 de minute)
Imediat ce untul s-a incins si am adaugat bucatile de pui, dam focul mai incet, acoperim totul cu un capac si-l lasam sa se gateasca incet 10 minute, dupa care putem adauga si pieptul (daca avem) mai putem adauga si unt de e nevoie. Acoperim cu capacul si continuam sa-l gatim la foc incet-moderat inca un sfert de ora, intorcand bucatile de pe o parte pe alta de 2 – 3 ori in timpul asta. Cum stim ca e gata? Intepam carnea (pulpele superioare ca-s mai groase) cu o furculita iar daca sucul ce iese din ea, este limpede, e clar: carnita e gata. O putem servi cu ce garnitura ne pofteste inimioara. Va spune eu: e bun bun bun, poate nu prea dietetic dar, macar din cand in cand, zau ca merita. E delicios.
Desi mie nu mi se pare ca ar avea nevoie, Julia ne recomanda doua sosuri speciale pentru acest fel dar, despre asta, intr-o postare ulterioara si la fel de plina de informatii:))).
