contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pui Sote – Ce Mai Este De Zis

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Va spuneam ca pentru Pui sote, Julia Child recomanda doua sosuri. Nu mi se par necesare insa, e foarte drept, pot schimba putin fata preparatului dand senzatia unei cu totul alte retete, so why not try from time to time?


Prima reteta are titlul original “Brown deglazing sauce”, i-am dat traducere proprie Sus de ceapa nu de alta dar varianta engleza nu mi-a sunat prea apetisant – Sos – glazura maro (rog, prietenele care se pricep mai bine la engleza sa ma corecteze daca e cazul:)))).
Ne trebuie: o ceapa verde sau salota maruntita, o jumatate de pahar vin alb sec sau un sfert de pahar vermoth sec, un pahar supa limpede de vita (sau de pui – zic eu), 1- 2 linguri unt moale, optional: 1 – 2 linguri frunze de patrunjel (sau ce verdeata preferati) taiate marunt marunt
Luam 2 – 3 linguri din untul in care am sotat puiul si il incalzim intr-o craticioara, adaugam, ceapa/ salota maruntita si prajim la foc incet un minut, adaugam supa si vinul, dam focul mai tare si-l lasam sa fiarba energic, mestecand pana cand se evapora ramanand cam un sfert din lichidul initial.  Potrivim la gust cu sare si piper. Il luam de pe foc si, chiar inainte de a-l servi la masa, adaugam untul pentru a-l topi in sos si verdeata taiata marunt.
DSCF3394 DSCF3395
Al doilea sos nu l-am testat inca: Sos de smantana, are cam aceleasi ingrediente ca Sosul de ceapa plus un pahar smantana – am tradus eu la limita – desi stiu ca whipping cream ar fi, de fapt, smantana pentru frisca. Ca si la sosul initial, prajim un minut ceapa, adaugam vinul si supa, dam focul mai tare si mestecam in timp ce lichidul scade. Adaugam smantana si fierbem pana cand acesta se ingroase usor. Potrivim la gust cu sare si piper. Il luam de pe foc si chiar inainte de a-l duce la masa, introducem untul mestecand sa se omogenizeze si adaugam verdeata maruntita.
Puiul sote trebuie preparat, ca regula, chiar inainte de a fi servit la masa. Dar daca, sa zicem, organizezi o masa onomastica si vrei sa pregatesti macar partial inainte, nici o problema, Julia Child ne poate sfatui si aici:
1. Daca vrei sa servesti puiul peste o jumatate de ora – o ora:
Prepara sosul pana inainte de adaugarea untului si a verdetii. Aseaza puiul intr-o caserola emailata pe care o acoperi cu capa, sosul il pui in alta caserola si le pastrezi pe ambele la aburi (dar nu direct pe foc) ca sa se mentina calde. Inainte de servire, mestecam untul in sosul care-l turnam peste puiul gatit.
2. Preparare partiala in avans
Rumenim puiul 1o minute (faza 1 a retetei), il scoatem intr- oala si-l punem deoparte neacoperit. Cu 15 minute inainte de momentul la care vrem sa-l  servim, reaseaza-l in tigaia cu ulei si unt incins, acopere-l cu un capac si gateste-l pe aragaz. Sau, o alta varianta, incinge  cuptorul in care bagi carnea pentru 20 de minute (nu uita s-o intorci din cand in cand).

Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com