Pui Si Legume La Cuptor
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
Nu ştiu cu ce sunt hrăniţi puii prin ţările din vest, însă carnea are un gust ciudat, mai ales pulpele de pui. De fiecare dată când găteam pui aruncam pulpele. Mai nou cumpăr doar pui bio, pentru că sunt hrăniţi doar cu produse biologice (sper), sau pui hrăniţi cu porumb. Sunt de două-trei ori mai scumpi decât ceilalţi, dar măcar nu arunc nici un pic din carne. La magazinul de alături au destul de rar astfel de pui, aşa că ieri, imediat ce am zărit în vitrina frigorifică un pui frumos şi auriu, l-am şi înşfăcat. M-am gândit să fac din nou pui la cuptor, super-delicios, cu piele crocantă şi aromă de lămâie, după o reţetă postată de Gwyneth Paltrow pe pagina ei de internet. Da, unele vedete chiar ştiu să gătească! Eu am pus zeama doar de la o jumătate de lămâie, m-am gândit că o să fie prea acru, dar ar fi trebuit să pun zeama de la o lămâie întreagă. Cartofii i-am înlocuit cu legume la cuptor, dovlecel, vinete, ardei gras şi roşii. În orice caz, reţeta e foarte bună.
Pui şi legume la cuptor
Ingrediente:
1 pui
1 lămâie
3-4 căţei usturoi
câte 2 crenguţe de rozmarin, cimbru şi salvie
sare
piper
ulei de măsline
1 dovlecel
1 vânătă
1 ardei gras roşu sau galben
150-200 gr. roşii cherry
Mod de preparare:
Se încălzeşte cuptorul la 190-200°C.
Se curăţă puiul de eventualele resturi de pene sau fulgi, se spală şi se uscă cu un prosop/şerveţel de bucătărie. Se despică apoi pe partea din spate cu o foarfecă şi se întinde puiul cu pieptul deasupra (vezi video de pe site-ul lui Gwyneth Paltrow) pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se presează puţin ca să devină plat.
Se taie lămâia în jumătate şi se stoarce peste pui. Coaja de lămâie, împreună cu verdeţurile şi căţeii de usturoi se aşează sub pui. Se presară puiul cu sare şi piper, şi se stropeşte cu 2-3 linguri ulei de măsline. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor. După 15 minute se scoate folia de aluminiu şi se continuă prăjirea. Pielea va deveni astfel foarte crocantă, iar grăsimea se va topi aproape în totalitate.
Între timp se spală legumele şi se taie în cubuleţe, fiecare separat. Se condimentează (tot separat) fiecare legumă cu sare şi piper, şi se adaugă câte 1-2 linguri ulei de măsline. Se amestecă bine şi se aşează pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt, câte o coloană pentru fiecare legumă. Astfel dacă o legumă se prăjeşte mai repede decât celelalte se poate scoate mai repede şi mai uşor de pe tavă.
Când puiul este rumenit bine (durează în jur de 35-40 minute, depinde de mărimea puiului) se scoate din cuptor şi se aşează pe o tavă împreună cu legumele şi se serveşte imediat.