Pui Picant Cu Legume De "sezon"
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am avut un "pui de carne", crescut la curtea taranului, si fiind total lipsita de inspiratie am ales calea cea mai usoara de a-l gati. L-am asezat frumos în forma dupa ce l-am condimentat extra picant si l-am dat la cuptor. De obicei cînd dispun de timp, mojaresc diferite condimente, verdeturi, saruri... adica fac un amestec de condimente în functie de dispozitie si gust. Azi nu am avut prea mult timp, asa ca am luat la ochi condimente din borcanele si le-am bagat în robotelul de macinat. Le-am facut praf si pulbere. În final am mai adaugat si sare, ca uitasem... si gata a fost amestecul picant. O sa revin cu detalii si imagini despre condimentul mojarit.
Adica ce aveti la îndemîna pe moment.
Ingrediente:
- 1 pui rotofei
- 1/2 lingurita chimen
- 1 lingurita boia de ardei
- 1-2 chili uscati/ boia de ardei iute
- 1/2 lingurita seminte de mustar
- 1/2 lingurita zahar brun
- 1 lingurita usturoi deshidratat si macinat/ granulat
- 1 lingurita fulgi de ceapa deshidratata
- 1/4 lingurita oregano uscat
- 1 vf. cutit coriandru
- piper, sare dupa gust
Amestecurile de acest gen se pot face în cantitati mai mari. Se pastreaza în borcane de sticla timp de 6 luni, ferite de lumina si umiditate. Puteti face tot felul de combinatii, în functie de gust. Ca baza puteti folosi o vegeta de casa, la care mai adaugati condimentele picante ca diferite feluri de piper, ardei iuti uscati, chimen, coriandru, ghimbir, curry, seminte de mustar, diferite verdeturi uscate, si, si, si...
Cu ceva timp în urma am avut un vas din metal pentru copt puii. A fost bun, dar necesita mai mult timp de curatare. Asa ca m-am înnoit cu un vas de portelan, de altfel tare dragalas, chiar prezentabil pentru a servi puiul direct la masa.
Puiul se condimenteaza pe interior si exterior. Se aseaza într-un vas cu "tepusa", dar în lipsa de, se poate folosi cu succes o sticla, sau chiar un borcan cu apa, pentru o stabilitate mai buna. În functie de marimea puiului, se lasa la copt la foc domol (180°C) timp de... aproximativ o 1 ora pe kilogram de pui. Daca tinde a se rumeni prematur deasupra, ceea ce se cam întîmpla de obicei, se acopera acea parte cu o bucata de folie de aluminiu. Cînd si cînd se pensuleaza cu grasimea pe care o lasa în vas.
Puiul copt se pastreaza fierbinte în cuptor, pîna preparati legumele.
Ce am gasit eu în sertarul de legume din frigider:
- 3 ciuperci mari
- 1 ardei rosu
- 1 ardei galben
- 1 morcov
- 2 dovlecei verzi
- 2 fire de ceapa verde
- 4 tije de telina
Am spalat si curatat legumele, le-am taiat în bucati potrivite, sau mai bine zis le-am feliat grob. Am încins bine 2 linguri ulei de masline, am adaugat legumele si le-am lasat sa sfîrîie la foc iute. Timp de 5-6 minute am saltat tigaia-wok cînd si cînd. În final le-am sarat si am macinat putin piper deasupra. Noua ne plac mult legumele crocantoase, cînd înca au culoare frumoasa si mai multe vitamine :P
Pofta buna si o saptamîna frumoasa va doresc!