Pui Mongolez (cu Garnitura Chinezeasca De Legume)
articol scris de Marcel blog marcel-iorga.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Puiul Mongolez e aproape o reteta asiatica perfecta. Aceasta reteta este extraordinara in primul rand datorat sosului. Sosul foloseste combinatia intre Sosul Hoisin, Sosul de Stridii si Sosul de Soia pentru a forma o combinatie perfecta de arome.
E recomandat o prajire buna a puiului pentru a fi sigur ca, carnea iese crocanta. Reteta originala are drept garnitura orez, dar eu am facut garnitura de legume deoarece am primit zilele trecute un cadou inedit: o cutie mare de ciuperci urechi de lemn, aduse tocmai din China (cu ocazia unei expozitii ce a avut loc pe acele meleaguri).
Ingrediente pentru 2 persoane:
1 piept de pui, dezosat si fara piele (aprox 500 g)
3-4 linguri de amidon (se va folosi si la prajirea puiului si la ingrosarea sosului)
3-4 catei de usturoi, tocati marunt
3-4 cepe verzi, taiati separat, partea alba de partea verde
100-150 ml de ulei de floarea soarelui, pentru prajit
1/4 cana de supa de pui (se poate face si din cubulete Knorr de pui)
2 lingurite de sos Hoisin
1 lingurite de sos de stridii
2 lingurite de sos de soia
1 lingurita de vin de orez (sau dry sherry)
2 lingurite de zahar brun
2 lingurite de ardei iute rosu uscat si sfaramitat
1 ceapa alba taiata solzisori
1 ardei gras rosu taiat julien
1 ardei gras verde taiat julien
1/2 morcov taiat julien
6 buc de porumb tanar - babycorn (din conserva) taiat bucati
1/2 borcan de bambus
1/4 borcan de muguri de soia
10-12 buc de ciuperci urechi de lemn, pe care le hidratam 30 de minute in apa fierbinte si le taiem bucatele
Instructiuni:
Intrun bol, amestecam: zaharul brun, ardeiul iute maruntit, vinul de orez si jumatate din ingredientele: sos Hoisin, sos Soia, sos de Stridii. Amestecam bine aceste ingrediente. Am facut astfel marinada pentru carne.
Pieptul de pui, il taiem in fasii subtiri de lungimea cat degetul. Introducem carnea in marinada si amestecam bine pentru ca toate bucatile de carne sa fie acoperite de marinada!
Marinam astfel carnea timp de 30 de minute (sau mai mult).
Dupa ce au trecut cele 30 de minute (in care putem sa facem alte pregatiri, de ex. punem ciupercile urechi de lemn la hidratare cu apa fierbinte si pregatirea legumelor pentru garnitura), luam bucatelele de carne, le trecem prin amidon si le punem la prajit intro tigaie incinsa cu ulei (prajire stil deep fry).
Carnea ar trebui sa fie prajita pana cand capata o culoare rumena-aurie.
In acest moment, scoatem carnea intrun bol cu hartie absorbanta, pentru a se scurge surplusul de ulei. Punem carnea intrun loc care sa o pastreze calda.
Punem in wokul incalzit, 2 linguri de ulei, usturoiul tocat, ceapa alba taiata solzisori si ceapa verde. Prajim totul, amestecand continuu, maxim 30 de secunde (timp in care ceapa capata o culoare "sticloasa").
Scoatem amestecul si-l punem si pe acesta intrun loc cald.
Ei bine, abia acum facem sosul:
In timpul in care se pregateste carnea, putem sa pregatim sosul final din jumatatea de cantitate ramasa de la sosul Hoisin, sosul de stridii si sosul de soia, supa de pui si la punem la fiert la foc mic. Iar pentru ingrosarea sosului, adaugam si amidon stins cu putina apa.
Si ca sa ne fie treaba mai complicata, dupa ce toate sunt puse la cald dupa ce le-am "preparat", facem garnitura!
Incingem un wok cu 2 linguri de ulei, adaugam morcovul si adreii grasi si prajim stir fry. Dupa 30 de secunde, putem adauga ciupercile urechi de lemn, apoi porumbul, bambusul si mugurii de soia.
Scoatem amestecul si-l punem si pe acesta intrun loc cald.
Ei bine, abia acum facem sosul:
In timpul in care se pregateste carnea, putem sa pregatim sosul final din jumatatea de cantitate ramasa de la sosul Hoisin, sosul de stridii si sosul de soia, supa de pui si la punem la fiert la foc mic. Iar pentru ingrosarea sosului, adaugam si amidon stins cu putina apa.
Si ca sa ne fie treaba mai complicata, dupa ce toate sunt puse la cald dupa ce le-am "preparat", facem garnitura!
Incingem un wok cu 2 linguri de ulei, adaugam morcovul si adreii grasi si prajim stir fry. Dupa 30 de secunde, putem adauga ciupercile urechi de lemn, apoi porumbul, bambusul si mugurii de soia.
De acum incolo incepe tehnologia montarii pe farfurie:
Pentru ca nu am facut reteta cu orez, punem legumele pregatite intrun colt al farfuriei.
Daca as fi facut orez, l-as fi pus pe mijlocul farfurie si as monta carnea peste orez.
Dar asta va las pe voi s-o faceti! Arata bine carne peste orez!
Pun acum ceapa prajita (alba si verde) si usturoiul prajit, pe care l-am pus deoparte la cald, peste carne.
Dupa ce am montat carnea, turnam si sosul peste ea.
Pui Mongolez ... Done!
POFTA BUNA!