Pui Mânăstiresc

articol scris de Ionela blog ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com
Pentru a-l prepara, avem nevoie de:
1. 1 pui (în jur de 800 g)
2. 50 g unt
3. 1-2 cepe
4. 2-3 căţei de usturoi
5. condimente: câteva boabe de piper, cimbru, sare, 1 linguriţă Delikat sau 1 cub Knorr
6. 250 g ciuperci
7. 200 g costiţă afumată
8. 500 g smântână
9. 1 pahar vin alb
10. 2-3 gălbenuşuri de ou.
- se curăţă, se spală şi se taie puiul în bucăţi. Se rumenesc bucăţile de carne în unt, se scot şi se pun deoparte.
- daţi cratiţa de pe foc şi turnaţi smântâna, după care se mai lasă puiul la foc mic, preţ de câteva clocote.
- separat, se înăbuşeşte în unt costiţa tăiată felii. Se adaugă vinul şi se fierbe până ce costiţa s-a frăgezit.
- într-un vas adânc, se aşează în straturi alternative feliile de costiţă şi bucăţile de pui.
- peste ultimul strat se pun ciupercile şi se pregăteşte un sos din zeama de vin în care a fiert costiţa.
Se amestecă zeama de la costiţă şi gălbenuşurile bătute şi se toarnă peste ciuperci. Se dă la cuptor 10-15 minute, până ce se leagă sosul.
Se serveşte fierbinte, cu mămăliguţă şi un pahar de vin alb. Vă doresc poftă bună! (şi sunt sigură că veţi avea destulă!)
P.S. - Nu vă lăsaţi păcăliţi de denumirea acestui fel de mâncare, căci veţi avea surpriza unui pui foarte consistent şi plin de arome, care vi se topeşte efectiv în gură!