Pui La Gratar Cu Pimenton Si Ciuperci
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Iata una dintre retetele care, pentru mine, marcheaza cu adevarat trecerea la anotimpul rece. Am inceput sa folosesc deja unturile compozite preparate cu ceva timp in urma, cu ierburile aromate culese in ultimele zile calduroase ale acestei toamne, si pastrate de atunci la congelator.
Am primit de la un prieten intors din Spania o cutiuta cu pimenton, un tip de boia afumata specific bucatariei spaniole. Este de calitate excelenta, cu gust si aroma usor afumata, foarte placuta; imi place s-o folosesc atunci cand gatesc ceva pe gratar. Cum gratarele mele nu sunt cu carbuni sau lemne ci cu gaz, acest ingredient ajuta preparatele sa capete o savoare mai apropiata de cea a gratarelor traditionale.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 12 minute
Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui, dezosat si fara piele
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de pasta de ardei iute
2 catei de usturoi, rasi
3 lingurite de pimenton
2 lingurite de seminte de chimion, macinate
4-5 linguri de iaurt
2-3 linguri de ulei de masline
1 ceapa, tocata marunt
1/4 cana cu vin alb sec
2 lingurite de pimenton (boia afumata)
1 lingura de unt-gremolata rece
2 lingurite de faina
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Instructiuni:
Se curata carnea de grasimea in exces, se spala si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se amesteca intr-un castron iaurtul cu sare, piper, usturoi, pimenton, pasta de ardei iute si chimion.
Se asaza pieptii intr-un platou potrivit dimensional si se ung cu pasta de iaurt. Se acopera platoul cu folie de plastic si se lasa pieptii la marinat, in frigider, minim 2 ore.
Se incalzeste cuptorul la 120 °C.
Se incinge un gratar si se unge cu putin ulei. Se racaie marinada de pe piepti cu un cutit cu lama lata si se frig acestia la foc iute 2 minute, sau pana ce capata urme specifice de gratar. Se rotesc in plan orizontal cu 45° si se continua alte 2 minute, pana ce se imprima urme de gratar in crucis.
Se micsoreaza flacara si se intorc pieptii. Se gatesc 3 minute, apoi se introduce gratarul in cuptor si se gateste carnea 5 minute, sau pana ce este suculenta si facuta. Se scoate gratarul si se pune carnea deoparte.
Intre timp se incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare. Se adauga ceapa, se sareaza si se caleste la foc mic circa 5 minute, sau pana ce este translucida si moale. Se adauga ciupercile, se amesteca, se mareste flacara si se soteaza 2-3 minute.
Se adauga vinul si se da mixtura in clocot. Se reduce lichidul pana la jumatate, se adauga pimenton si se amesteca. Se gateste alte 2 minute.
Se tavaleste untul-gremolata prin faina, ca sa se acopere uniform. Se adauga in tigaie untul-gremolata fainat si se incorporeaza in sos. Se ia tigaia de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si se amesteca.
Se servesc pieptii cu sos de ciuperci, ornati cu frunze proaspete de patrunjel.
Sfaturi:
Daca nu aveti pimenton (boia afumata), o alternativa interesanta este folosirea unui amestec de boia dulce cu fum lichid, ingredient pe care il gasiti la ft-shop.ro.
Boiaua afumata nu este totusi absolut obligatorie aici, asa ca daca preferati, inlocuiti-o cu o boia dulce care va este pe plac.
Uleiul de masline extra virgin este doar alegerea mea personala. Am mereu in casa si imi place foarte mult gustul sau. Cum nu se arde pana la 207 °C, il folosesc si la prajeli usoare, sau pe gratar. Daca nu-l doriti aici, in locul sau puteti folosi ulei de floarea-soarelui.
Cateva pete de culoare in plus nu strica, mai ales daca se pot integra bine in reteta. Presarati gratarul cu un pic de ardei gras rosu tocat marunt, doar pimentonul se obtine din ardei gras uscat, afumat si pisat. Daca doriti un gust mai viguros, puteti face asta si cu un pic de ardei iute; atentie doar sa nu depasiti masura.
Nota:
Desi reteta se poate gati foarte bine asa cum a fost expusa, adica acasa, pe un gratar de fonta asezat pe ochiul aragazului, eu am folosit un grill Ascona 570MX, de la campinggrill.ro.
Este acelasi grill pe care il folosesc la evenimentele in aer liber de la Slanic Prahova. Am deja o oarecare experienta cu el si pot sa va spun ca este extrem de versatil si de productiv. Poate lesne hrani 20 de persoane si, datorita caracteristicilor constructive, poate fi folosit atat ca gratar, cat si ca aragaz, cuptor si afumatoare.
In cazul acestei retete, carnea se gateste la inceput pe grillul descoperit, apoi cu capacul coborat.
Uleiul de masline extra virgin este doar alegerea mea personala. Am mereu in casa si imi place foarte mult gustul sau. Cum nu se arde pana la 207 °C, il folosesc si la prajeli usoare, sau pe gratar. Daca nu-l doriti aici, in locul sau puteti folosi ulei de floarea-soarelui.
Pin It