Pui La Cuptor Cu Sos De Usturoi
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Arome mediteraneene usor picante (de la usturoi) si lejere (de la sucul de lamaie).
Pentru 4 persoane
- 800 g piept de pui, crestat putin
- 1 lamaie taiata felii
- 200 ml vin alb
- sare, piper dupa gust
- legume dupa preferinta , trase in unt
Pentru marinada:
- 2 linguri ulei de masline
- 4 catei de usturoi, tocati marunt
- 1 ceapa rosie tocata fin
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 lingurita oregano uscat
Pentru sosul de usturoi
- 3 catei de usturoi
- 1 pliculet sofran Kotany (1/4 lingurita)
- 1 galbenus de ou
- 200 ml ulei de masline
- 2 linguri zeama de lamaie
- 2 linguri patrunjel verde, tocat marunt
- sare, piper dupa gust
Amesteca ingredientele marinadei si lasa 10 minute sa se intrepatrunda aromele.
Incalzeste cuptorul la 180 C. Pune pieptul de pui intr-o tava si freaca-l cu putina sare si piper. Toarna marinada deasupra si feliile de lamaie langa. Lasa la rece 20 minute. Dupa acest timp, toarna vinul in tava si baga la cuptor cam 40 minute (sau, in functie de cat de groasa e carnea, pana ce e facut, dar nu uscat).
In acest timp fa sosul. Zdrobeste usturoiul si fa-l ca o pasta, impreuna cu sofranul si sare. Adauga galbenusul si amesteca bine cam 1 minut. Adauga uleiul in fir subtire, ca la maioneza. La sfarsit adauga patrunjelul si potriveste de sare, piper si lamaie.
Serveste carnea calda cu legume si sos.