Pui In Vin
articol scris de carmenhoffmann blog carmenhoffmann.blogspot.com
PUI IN VIN
Este o reteta luata dintr-o carte cu preparate frantuzesti si la care ma uit de ceva timp. Si astazi am hotarit sa incerc sa vad cum este.
In carte se numeste''Coq au vin''. Ce pot sa zic e ca e interesanta, prietenului meu in schimb i-a placut foarte mult.
Ingrediente:
- 1 pui
- jumatate sticla de vin rosu
- 1 foaie de dafin
- 2 crengute de thymian proaspat
- 200 g sunculita taiata
- 60 g unt
- 20 bucati ceapa argintie in otet
- 250 g ciuperci Champignons
- 1 lingura ulei
- 30 g faina
- jumatate litru instant de pui
- 100 ml Brandy
- 2 linguri rosii in suc propriu
- 2 linguri patrunjel tocat
Puiul se taie in 8 bucati: pulpele se taie in jumatate, pieptul se taie in 4 bucati, iar aripile trebuie sa ramina impreuna cu partile de sus ale pieptului.
Vinul, foaia de dafin, thymianul, sare, piper se pun intr-un castron si se adauga bucatile de pui. Se lasa peste noapte pentru a se marina.
A doua zi:
Sunculita se pune in apa si se lasa sa fiarba pentru 1 minut. Se scoate apoi si se usuca.
Se pune intr-o tigaie la rumenit. Cind este gata se scoate pe o farfurie. Nu se pune nici un fel de grasime la rumenit.
Un sfert din unt se pune in tigaie si se lasa la topit. Se adauga ceapa(pe care am scurs-o de otet si am dat un jet de apa peste ea) si se lasa sa se rumeneasca putin. Se scoate pe o farfurie.
Se pune inca un sfert din unt si se adauga ciupercile. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa se rumeneasca. Se scoate pe o farfurie.
Puiul se scoate din marinata si se spala sub un jet de apa rece. Se usuca apoi prin tamponare cu un servet de bucatarie. Se condimenteaza. Eu am scos pielea de pe carne.
Marinata se pastreaza.
Restul de unt si uleiul se pun in tigaie, se pune puiul si se lasa sa se rumeneasca putin.
Se pune faina si se amesteca bine. Va forma o mica crusta de la faina.
Puiul se scoate, impreuna cu uleiul, intr-o cratita oala mai inalta.
In tigaia in care a fost rumenit puiul se pune brandy si se lasa 30 secunde, amestecind incontinuu. Apoi se toarna peste carne.
Marinata, ceapa, ciupercile, sunculita, rosiile si instantul se pun peste bucatile de pui.
Se lasa la foc mediu sa fiarba, cam 45 minute. Este gata cind sosul scade destul de mult si devine mai gros.
Daca sosul este prea subtire, se scoate totul afara si se adauga un rintas sin unt si faina, care se pune peste zeama.Se lasa pina se ingroasa. La mine nu a fost nevoie, ca era destul de gros.