Pui Etnobotanic (a La Merken) Chilian
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Istoria reteteti asteia,pe care o am tot de la Catalin, e tare caraghioasa.Baza acestei retete este un condiment numit merquen ( o combinatie de 2/3 ardei iute afumat si 1/3 boabe de coriandru prajite,macinate toate grosier). Dupa ce mi-a scris-o si descris-o pe reteta,am inceput parlamentarile despre condimentul specifiv chilian, merken. Mi-a povestit despre condiment ,dupa care am umblat capiata prin piete si magazine dupa ardei iute afumat.N-am gasit nimic,mai ramasese un magazin portughez scump,dar noroc ca era inchis.Asa ca ajunsa acasa m-am gandit in fel cum sa fac.Cand colo ce sa vezi, am constatat ca aveam acasa condimentul. Ivan, prietenul meu chilian si-a amintit asta pentru ca el daruise masa,ca sa zic asa.
Asa ca sa va lamuresc,condimentul merken sau merquen,este un condiment ce este inima bucatariei chiliene dupa cum zice Catalin (ca de aia m-am agitat atat). Nu este altceva decat ardei iute rosu afumat si tocat (fara seminte) si amestecat cu seminte de coriandru prajite macinate grosier.
Acuma sa vedeti si istoria acestui fel de mancare,asa cum mi-a fost relatata de catre Catalin :
"Populația Mapuche - sau una dintre cele mai însemnate grupuri de indigeni , are o influență foarte mare asupra întregului stil de viață chilian. Una dintre caracteristici pe care vreau să o menționez în context gastronomic este răbdarea. Triburile locale nu au noțiunea timpului și a spațiului, așa cum o avem noi. Pur și simplu nu au limitările noastre. Occidentalii se încumetă să-i numească leneși și puturoși. În realitate ei au acel ceva de care noi n-am avut parte, un fel de a savura viața și mai ales natura. Rețetele care-și au originea în familiile de Mapuche sunt relativ simple, folosesc multe ingrediente locale (o bună parte au fost aduse și în Europa în ultimele secole) și, cel mai important, NU se fac mereu foarte rapid."
INGREDIENTE :
-1 pui potrivit (sau un piept mare sau 6 pulpe)
-2-3 linguri de merken
-sare
-2 cepe verzi mai mature (sau inima a una, două cepe uscate și încolțite)
-1, 2 ardei iuți verzi
-2-3 căței de usturoi
ptr condimentul merken :
in proportie de
2/3 ardei iute rosu uscat si afumat
1/3 seminte de coriandru
MOD DE PREPARARE :
-puiul spalat bine il saram peste tot si-l dam,acoperit cu folie la rece,pentru cateva ore,macar 2.
-intretimp preparam condimentul ,care este un condiment usor iute si in final va da o aroma subtila si usor iute carnii de pui.
-merken-ul asta contine cam 2/3 fulgi de ardei iute afumat (fara seminte,altfel va fi foarte iute) si 1/3 seminte de coriandru prajite.Cum ardei iute afumat n-am gasit,ma gandesc ca fulgii de ardei iute se pot praji impreuna cu boabele de coriandru intr-o tigaie antiaderenta,la foc usor spre mediu si amestecad mereu.Dupa ce s-au racit condimentele le pisam intr-un mojar sau intr-un aparat electric,dar nu foarte fin,amestecul va fi grosier.uite asa trebuie sa arate :
-masam puiul peste tot cu condiment,nu ne zgarcim la el si-l lasam de data asta de seara pana dimineata la frigider,invelit cu folie
-masam puiul peste tot cu condiment,nu ne zgarcim la condimentare si-l lasam de data asta de seara pana dimineata la frigider,invelit cu folie.Reteta zice intre 12-24 ore.
-inainte de a pune puiul in cuptor,sau in cazul meu in vasul zepter,il umplem cu cele 2 cepe verzi,2-3 catei de usturoi si ardeii iuti intregi.
-caracteristica acestui fel de mancare este ca se gateste la cuptor, intr-un vas acoperit,daca nu aveti, folositi-va de folie de aluminiu pentru a acoperi tava in care l-ati pus impreuna cu o ceasca de vin rosu. -------Cuptorul trebuie sa fie incins la foc mediu,180*C.Timpul de gatire este aproximativ 1 ora si 15 minute,daca faceti un pui intreg.Daca folositi pulpe,sau aripioare sau piept,timpul este obisnuit,aproximativ 30 de minute.Din cand in cand,cam la 20 de minute,stropiti puiul cu sosul din tava.
Iarasi, daca faceti pulpe saul alta parte de pui,stropiti doar o data.(am uitat sa spun ca in acest din urma caz,repartizati ceapa,usturoiul si ardeii iuti ,deasupra carnii nu in vin)
-Acuma trebuie sa va spun,ca fiind cald,nu l-am facut in cuptor ci in vasul zepter.
-Intai l-am perpelit cate 2 minute si pe fata si pe spate,ca sa se inchida porii,apoi am adaugat vinul rosu.
-noi l-am mancat cu o salata de varza si rosii.A fost foarte bun,usor iute si cu o aroma subtila,greu de definit,probabil din cauza coriandrului in amestec cu vinul.
-daca va place cu pielea crocanta,la cuptor il puteti descoperi 10-15 minute.Sfatul meu este sa-l incercati intai asa.
-am sa fac si o postare separat pentru condiment,pentru ca voi mai posta retete cu acest condiment si va asigur ca n-o sa va para rau daca il faceti.