Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
După ce acum câteva zile, am pregătit o delicioasă "Dorada cu sos de rodii", am rămas cu o bucată destul de mare de rodie zemoasă şi gustoasă.
Aşa că, m-am hotărât să rămân în zona bucătăriei Israeliene (bucătăria Orientală e una din bucătăriile care foloseşte foarte des - mai ales în zilele de sărbătoare - rodia şi sosul ei concentrat) şi am pregătit un piept de pui cu sos şi bobiţe delicioase, dulci-acrişoare de rodie însoţit de cuş cuş.
Ingrediente pentru 2 persoane: 1 piept de pui dezosat şi fără piele 2 linguri de sos de rodii
½ cană de rodii proaspete 2 linguriţe de miere ½ limetă, zeama de la ½ limetă tăiată în felii pentru ornat ½ linguriţă de sos de Tabasco 3 căţei de usturoi ½ ardei iute roşu, tăiat în rondele (pe diagonală) 1 ceapă albă mică, tăiată solzişori 50g de unt 200g de cuş cuş 2 linguri de ulei de măsline 1 linguriţă de curcuma busuioc tocat mărunt dar şi câteva frunze întregi pentru ornare câteva crenguţe de cimbru proaspăt sare, piper Preparare: Pentru început, pregătim sosul de rodii cu ingredientele care o să le folosim la prepararea puiului.
Întrun bol, punem sosul concentrat de rodii, sosul Tabasco ...
... turnăm puţină apă ca să-l mai diluăm şi adăugăm mierea, care v-a amplifica şi va lega toate aromele. Omogenizăm acest amestec, gustăm şi în funcţie de gustul de început al sosului îl putem îmbunătăţi în funcţie de gusturile fiecăruia, adăugând mici cantităţi din ingredientele puse la început ... şi-l punem deoparte.
Pieptul de pui spălat bine şi uscat prin tamponare pe prosop de hârtie, îl tăiem în cubuleţe mici sau în fâşii, după dorinţa fiecăruia. Asezonăm cu sare şi piper carnea.
Toate fiind pregătite, începem să pregătim carnea. Întro tigaie încinsă, turnăm uleiul de măsline şi călim uşor usturoiul şi ardeiul iute.
Când aromele s-au întrepătruns şi usturoiul a început să se schimbe la culoare, adăugăm şi carnea de pui, prăjind la foc mediu, până se rumeneşte îndeajuns.
Cât timp lăsăm puiul la rumenit, avem timp să începem pregătirea cuş cuşului. Întro altă tigaie, pun cuş cuşul şi torn apă caldă (fiartă) atât cât să acopere bobiţele de cuş cuş. Lăsăm la foc mediu să fiarbă uşor.
Din 30 în 30 de secunde, mai amestecăm carnea.
Dacă apa din tigaia cu cuş cuş scade, turnăm în continuare apa fiartă, până când produsul e gata (se poate gusta câte puţin din el, până constatăm că s-a înmuiat cuş cuşul). Amestecăm în permanenţă.
Când constatăm că cuş cuşul se înmoaie, adăugăm untul în tigaie. Şi amestecăm în continuare, până la omogenizare.
Nu uitaţi să mai amestecaţi şi carnea din tigaia cealaltă! Puteţi să scoateţi acum usturoiul şi ardeiul iute, pentru a nu le arde şi a schimba gustul preparatului (dacă se arde usturoiul, totul va deveni mai mult sau mai puţin amar).
Când carnea e bine rumenită. adăugăm ceapa albă şi o călim uşor împreună cu carnea. Mai putem adăuga şi cimbrul, pentru aromarea cărni.
Lăsăm ceapa să se călească până devine sticloasă şi peste tot amestecul din tigaie, adăugăm sosul de rodii preparat anterior.
În acest stadiu, mai ţinem pe foc circa 30 de secunde, amestecând continuu.
Adăugăm busuiocul tocat şi câteva bobiţe de rodie în tigaie. Lăsăm la prăjit înca 2-3 minute.
Cuş cuşul e aproape fiert. E timpul să adăugăm curcuma, pentru ai da o culoare gălbuie şi o aromă specifică. Lăsăm acum să scadă apa din tigaie, amestecând continuu, pentru ca acest cuş cuş să nu se prindă de fundul tigăi (eu am tigaie anti aderentă).
Montajul în farfurie e foarte simplă.
Punem mai întâi cuş cuşul, adăugăm peste el carnea prăjită şi sosul de rodii din tigaie şi ornăm cu frunzele proaspete de busuioc, seminţele zemoase de rodie şi limeta tăiată în felii.
Pui cu sos de rodii şi cuş cuş ... Done!
POFTĂ BUNĂ!
--------------------
*) Există mai multe moduri de scriere a acestui produs. Se pare că toate aceste moduri sunt acceptate. Aşa că voi aminti restul de "moduri de scriere" a acestuia: 1. cus cus 2. cuscus 3. cus-cus 4. cuş-cuş 5. couscous
S-ar putea să fie şi alte modalităţi de scriere a produsului, dar deocamdată nu le cunosc!