Pui Cu Crusta De Migdale Si Sos De Portocale
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Aveam in frigider un excelent vin din gama Byzantium a Cramelor Halewood, un Blanc de Transylvanie 2011, o combinatie din trei soiuri de vin care merg bine impreuna: Gewurtztraminer are arome florale, Pinot Grigio este robust si ofera o aciditate placuta si proaspata, iar Rhein Riesling vine cu accente minerale si citrice.
Ca sa pun bine in valoare acest vin deosebit, l-am alaturat puiului cu crusta de migdale si sos de portocale. Marmelada de portocale da carnii gust si aroma fructate si acrisoare, completate si echilibrate de iuteala ponderata a mustarului. Crusta de migdale rumenite da ansamblului complexitate si adancime.
Incercati aceasta combinatie, caci are multe de oferit.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 minute plus marinare, plus racire, plus odihna
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
2 linguri de suc de portocala (sau grapefruit)
2-3 linguri de marmelada de portocale
1 lingura de mustar iute
2 jumatati de piept de pui, dezosate si fara piele, circa 350 g in total
1 felie de paine veche de 1-2 zile
50 g migdale crude, decojite
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
2 oua, batute
sare
3-4 linguri de ulei de masline
fulgi de migdale prajiti, pentru servit (optional)
salata de cruditati, pentru servit (optional)
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron1 lingura de suc de lamaie, 1 lingura de marmelada si 1/2 lingura de mustar. Se sareaza carnea si se adauga in vas. Se amesteca, pentru a se acoperi uniform cu mixtura de marmelada. Se acopera vasul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora, in frigider.
Se proceseaza intr-un blender migdalele cu paine, sare si patrunjel, pana ce ingredientele se omogenizeaza si se maruntesc. Se transfera mixtura pe o farfurie mare, sau platou.
Se scoate carnea din marinada (marinada ramasa se arunca). Se trece prin ouale batute, se scurge bine de exces, apoi se tavaleste in mixtura de paine, presand-o ca aceasta sa adere cat mai bine. Se transfera puiul astfel pregatit pe o tava de copt, sau pe un platou termorezistent, indeajuns de mare ca sa cuprinda bucatile asezate pe un singur strat. Se refrigereaza carnea, acoperita, cel putin 1 ora, maxim 8 ore.
Se incinge cuptorul la 180 °C. Se amesteca intr-un castronel restul de suc de lamaie, de marmelada si de mustar, pentru a obtine un sos. Se sareaza sosul.
Se incinge uleiul intr-o tigaie neaderenta. Se prajesc jumatatile de piept 1 1/2 minut pe fiecare parte, sau pana se rumenesc frumos.
Se transfera bucatile de pui pe o tava de copt, se acopera cu folie metalica, sau cu un capac, si se coc 20-30 minute, sau pana ce puiul este facut. Se scoate carnea din cuptor si se lasa sa stea 10 minute.
Se taie carnea felii groase de circa 1-1,5 cm, se presara cu fulgi de migdale, se stropeste cu sosul de marmelada si mustar, se orneaza cu patrunjel proaspat si se serveste alaturi de cateva feliute de portocala (sau grapefruit) si de o salata.
Analiza nutritionala:
Fiecare portie contine: 2751 kJ, 657 kcal, 41 g proteine, 43 g grasimi (7 g grasimi saturate), 27 g carbohidrati (21 g zahar), 642 mg sodiu, 3 g fibre
Despre vin:
Blanc de Transylvanie 2011, acest asamblaj de Gewurtztraminer, Pinot Grigio si Rhein Riesling, struguri culesi din Sebes Alba, probabil cea mai buna zona viticola din Romania (in orice caz, cea mai bine cotata pe plan international), ofera o combinatie surprinzatoare si echilibrata de arome florale si citrice, o robustete si o aciditate placute, ca si o culoare superba, galbena-pai.