Pui Balti Cu Ardei Iute
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Am mai avut pe acest blog reteta balti, doua dintre ele chiar cu pui, dar astazi va prezint o alta varianta de reteta, una foarte rapida si extrem de simpla. Preparatul este usor picant, deosebit de gustos, iar savoarea data de ardeii iuti si de mirodenii este extraordinara.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: minute: 8 minute
Ingrediente:
3 linguri de ghee
5 ardei iuti verzi, despicati
1 lingurita de seminte de chimion
1 lingurita de seminte de schinduf
1/2 lingurita de seminte de cernusca
6-8 frunze de curry
1 lingurita de ghimbir, ras
1 lingurita de boia dulce
1 lingurita de coriandru, macinat
1 lingurita de usturoi, ras
1 ceapa mare, tocata
1 lingurita de sare
350 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingura de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel), tocate
6-8 rosii cherry
Instructiuni:
Se incinge ghee-ul intr-un karahi (sau wok, ori tigaie mare si adanca), la foc mic. Se adauga ardeii iuti despicati si se prajesc pana ce se rumenesc.
Se adauga ceapa, chimion, schinduf, cernusca, frunze de curry, ghimbir, boia, coriandru pisat, usturoi si sare. Se gateste mixtura 20-30 de secunde, amestecand continuu.
Se adauga puiul si rosiile si se gatesc 6-7 minute, sau pana ce este puiul gatit. Se stropeste cu suc de lamaie si se adauga frunzele tocate de coriandru. Se amesteca.
Se serveste cu popadum-uri, orez sau paine (naan sau paratha).
Sfaturi:
Eu am folosit rosii cherry fiindca le aveam in casa. In mod normal se folosesc rosii obisnuite, taiate felii.
Din nou, am fost prins in ofasid cu frunzele de coriandru. Le gasesc atat de rar, mai mereu cand nu am nevoie de ele, si sunt atat de fragile (uneori stau proaspete doar cateva ore), incat aproape am renuntat sa le mai caut. Nici macar nu ma mai gandesc la cat costa, ma obsedeaza doar cat de rar apar pe piata.
Am folosit in lipsa lor patrunjel, desi diferenta de aroma dintre cele doua ierburi aromate este mare.
Daca nu aveti ghee, folositi un amestec de ulei rafinat de floarea-soarelui si unt obisnuit.
Nota:
Balti denumeşte un vas de gătit, asemănător unui wok cu fundul plat. Termenul provine din limba portugheză, din „balde”, care înseamnă „găleată”, cuvânt popularizat de portughezi în secolul al XV-lea, cand au venit în contact cu civilizaţia indiană.
Tot “balti” este cuvântul ce denumeşte un curry gătit într-un vas balti. Preparatele balti sunt specifice bucătăriilor din India, Pakistan şi Bangladesh. Se pare că denumirea provine din limba portugheză (vezi mai sus). O altă teorie presupune că termenul ar proveni de la populatia balti ce locuieste în nordul Pakistanului, în provincia Baltistan. Unii specialişti presupun că preparatele de tip balti provin din China, căci sunt similare preparatelor gătite în provincia Sichuan şi unor preparate tibetane, iar Baltistanul are graniţă comună cu China.
Preparatele balti se gatesc traditional in vase asemanatoare unui wok cu doua toarte laterale, numit “karahi” (sau karai, kadai, kadhi, kadahi, kadhai, cheena chatti) si folosit in bucatariile din India, Pakistan, Bangladesh si Nepal.
Desi apartinand bucatariei pakistaneze, preparatele balti au o condimentare oarecum diferita, cu influente afghane si indiene (din Kashmir).
Alte retete balti de pe acest blog:
Balti de creveti cu legume
Balti masala
Pui balti
Pui balti cu unt