Pui Aromat
Sursa Pui Aromat
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cea mai simpla reteta pentru cel mai bun pui ever! Aromat, foaaaarte fraged, super simplu de facut si de mare, mare efect. Da, altfel nu poate fi descris puiul umplut cu lamaie si uns cu unt aromat, decat prin superlative. Incercati-l si veti intelege :) Poate fi o alternativa minunata, de Craciun, la friptura de porc, daca optati pentru ceva mai light. Nimeni nu va rezista aromei acestui pui, trust me :)
Pentru vreo 6 portii, avem nevoie de:
- 1 pui grill cam de 2 kg
- 80 g unt
- 2 lamai
- 4 - 5 crengute de cimbru
- 3 - 4 crengure de rozmarin
- 2 - 3 frunze salvie
- 5 - 6 catei de usturoi
- sare, piper
- 1 pahar de vin alb (optional)
Va recomand sa folositi plantele aromatice proaspete, rezultatul va fi mult mai bun. Se gasesc la majoritatea supermarketurilor pungute cu astfel de plante, noi am gasit chiar una cu un amestec, numai bun pentru aceasta reteta. Pregatim untul aromat amestecand 2 -3 catei de usturoi pisati cu plantele aromate si untul care trebuie sa fie la temperatura camerei. Razuim coaja de la o lamaie si o amestecam cu untul. Cealalta lamaie o taiem in 2 sau in 4, ca sa incapa in pui. In fiecare bucata de lamaie putem sa infigem catei de usturoi sau plante aromatice. Ungem bine de tot puiul, si pe dinauntru si pe dinafara, pe toate partile, si pe sub piele, si pe deasupra. Dupa ce ne-am mozolit bine pe maini, umplem puiul cu lamaie si ca sa nu avem vreo surpriza, ii legam picioarele.
In tava in care sta puiul, turnam un pahar de vin si jumatate de pahar de apa si dam la cuptorul incins la 200 de grade, pana se rumeneste frumos. Din cand in cand scoatem puiul din cuptor si il mai stropim cu sosul din tava, iar daca acesta scade periculos, mai completam cu apa si/sau vin. Cam dupa o ora si ceva, puiul arata numai bine de tras in poza, iar caloriile pentru carnea de pui se stiu, asa ca nu le mai mentionez.